ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ заявила про непричетність до нападу на квартиру Ніколова

Служба безпеки України заявила, що жодним чином не причетна до нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова. Так пресслужба СБУ прокоментувала появу 28 січня інформації на сайті Zhitomir.city, повідомляє "Детектор медіа". 

"Будь-які заяви окремих фігурантів цієї справи, які представлялися нібито співробітниками СБУ або зазначали про “співпрацю з СБУ”, є свідомою маніпуляцією для досягнення ними власних цілей. Служба безпеки не має жодного відношення до даного інциденту", – йдеться у відповіді спецслужби на запит видання.

Також у пресслужбі назвали провокацію щодо Юрія Ніколова неприпустимою. 

"СБУ вважає такі дії щодо журналістів неприйнятними, оскільки незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства. Усі обставини цього інциденту, відповідно до підслідності, розслідують слідчі Національної поліції, відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів)", – наголосили в Службі безпеки.  

Правоохоронці також додали, що в межах чинного законодавства і свого функціонала гарантують повне сприяння розслідуванню і встановленню всіх обставин у справі.

Юрій Ніколов повідомив, що передав своєму адвокату інформацію, яку опублікував Zhitomir.city. Він зазначив, що не може поки що оцінювати достовірність цих даних, а також додав, що вважає доцільним розслідувати в провокації проти нього ймовірний російський слід. 

Як повідомляв ІМІ, 28 січня видання Zhytomyr.city на YouTube-каналі опублікувало заяву двох чоловіків, які представляються Дмитром та Денисом і стверджують, що співробітник СБУ на ім’я Олексій замовив їм напад на квартиру журналіста Юрія Ніколова. Як пише Zhytomyr.city, чоловіки вирішили, що їх використали "в якійсь незрозумілій грі", й зважилися на відкрите відеоінтерв’ю.

26 січня 2024 року Юрій Ніколов повідомив, що поліція відпустила п’ятьох учасників, які ломились у його квартиру. 21 січня поліція повідомила, що встановила п’ятьох учасників, які ломились у квартиру Юрія Ніколова. 

15 січня журналіст заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами "ухилянт", "зрадник". Після інциденту пост про це опублікував телеграм-канал "Карточный Офис", у якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Юрія Ніколова поширили телеграм-канали "Вертикаль" та "Джокер". 15 січня телеграм-канал "Джокер" оприлюднив відео з цитатою Ніколова про президента Володимира Зеленського і пов'язав напад на квартиру журналіста з його словами про главу держави.

19 січня правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування останнього у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

Liked the article?
Help us be even more cool!