ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF встановили, де росіяни утримують п’ятьох викрадених мелітопольських медійників

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) встановила, де російські окупанти утримують п’ятьох викрадених українських журналістів з Мелітополя (Запорізька область) – Георгія Левченка, Яну Суворову, Владислава Гершона, Анастасію Глуховську та Євгена Ільченка. Про це йдеться на сайті RSF.

В організації нагадали, що 20 серпня 2023 року російські окупанти затримали щонайменше чотирьох журналістів та авторів телеграм-каналів. Остаточно затримання цих людей було підтверджене в жовтні того ж року пропагандистськими відео, на яких журналістів змусили зробити неправдиві зізнання. Відтоді, зазначають “Репортери без кордонів”, про викрадених медійників не надходило жодної інформації. 

Фото – колаж міжнародної правозахисної організації Репортери без кордонів

“Росія утримує їх поза правовим полем, переміщуючи з в'язниці до в'язниці, що більше схоже на викрадення, ніж на ув'язнення”, – наголошують в організації.

RSF провели розслідування та відстежили їхні переміщення.

“Репресії проти журналістів та пропаганда: Росія експортує на окуповані території свою політику хижацького ставлення до інформації, яка вже діє на її території. Багато хто в Мелітополі став жертвою цієї кампанії проти журналістів. RSF документують їхнє затримання, яке є воєнним злочином, та проводять кампанію за їхнє звільнення”, – заявив Арно Фроже, керівник відділу розслідувань RSF.

Викрадення Георгія Левченка

За даними RSF, першим 20 серпня 2023 року окупанти викрали адміністратора телеграм-каналу місцевого медіа “РИА-Мелітополь” Георгія Левченка. Канал мав понад 80 тисяч підписників. Левченка затримали ще до світанку, близької четвертої ранку, про що свідчать нічні кадри його “арешту”. 

“Репортери без кордонів” зазначають, що росіяни знімали так званий арешт на відео та опублікували два місяці по тому, а також показали на Першому каналі Росії. Під тиском журналіст видається наляканим у своїй камері. В організації припускають, що тоді Георгій Левченко, ймовірно, все ще перебував у Мелітополі. У пресрелізі від 27 жовтня 2023 року ФСБ Росії звинуватила журналіста в переданні українським спецслужбам інформації про російських військових.

Далі, припускають RSF, його, можливо, перевели до СІЗО в Маріуполі. Про це повідомили кілька джерел RSF, однак підтвердити це неможливо.

Викрадення Яни Суворової та Владислава Гершона

У цій в'язниці в Маріуполі RSF виявили також двох авторів телеграм-каналу “Мелітополь – це Україна”, який публікував місцеві новини під час окупації, – адміністраторку каналу Яну Суворову та її колегу Владислава Гершона. Їх також викрали 20 серпня 2023 року і знімали для “репортажу”. 

“Все відбулося за тим самим сценарієм: арешт, допит та примусове зізнання в ефірі Першого каналу, головного кремлівського пропагандистського каналу”, – описують “Репортери без кордонів” послідовність дій окупантів. 

У документі ФСБ, з яким ознайомилися RSF, цих двох журналістів звинувачують у тому, що вони “мали намір узяти участь у диверсійно-терористичних операціях” у Запорізькій області разом з агентами української військової розвідки. Втім, ці звинувачення не підкріплено жодними вагомими доказами.

Згідно з інформацією, зібраною RSF, до прибуття журналістів у Маріуполь їх перевели до кількох місць ув'язнення, іноді імпровізованих. Іноді їх утримували разом з російськими злочинцями-рецидивістами, а іноді вони опинялися в камерах, переповнених настільки, що деяким доводилося спати стоячи.

Викрадення Анастасії Глуховської

Журналістка РИА-Мелітополь Анастасія Глуховська вирішила припинити свою діяльність після вторгнення. Втім, під час рейду 20 серпня 2023 року її також викрали окупанти. Спочатку утримували в мелітопольському будівельному магазині, який росіяни перетворили на імпровізовану в'язницю, а потім її перевели до СІЗО в Приазовському, селі за 30 км від міста. Її звинувачують у “тероризмі”. За інформацією, отриманою RSF, зараз вона утримується в ув'язненні в Ростові.

Викрадення Євгена Ільченка

Розслідуючи зникнення журналістів з Мелітополя, RSF виявили Євгена Ільченка, який запустив власний телеграм-канал, щоб повідомляти про російську окупацію свого міста. За даними RSF, після викрадення він потрапив у рабство. Окупанти змусили його копати їм траншеї.

Нагадаємо, Росія утримує щонайменше 30 українських журналістів, серед них Георгія Левченка, Яну Суворову, Владислава Гершона, Анастасію Глуховську та Євгена Ільченка.

Liked the article?
Help us be even more cool!