ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів": Засновник українського телеграм-каналу з Мелітополя опинився в "рабстві" окупантів

05.08.2024, 18:17
Євген Ільченко. Фото – rsf.org
Євген Ільченко. Фото – rsf.org

Розслідуючи зникнення кількох українських журналістів в окупованому Мелітополі, “Репортери без кордонів” дізналися про долю Євгена Ільченка, заарештованого за створення телеграм-каналу з новинами про російську окупацію міста. 

Ільченко зазнав тортур і був залучений до примусової праці, зокрема риття траншей для своїх поневолювачів, повідомляється на сайті організації.

До російського вторгнення 2022 року Євген Ільченко був юристом у Мелітополі. 3 травня того ж року він потай від родини запустив телеграм-канал @Mitopol. Свою мету він зазначив у першому дописі: “Аналіз, події й факти”. Ільченко з великим ризиком для себе висвітлював повсякденне життя мелітопольців в окупації попри відсутність журналістського досвіду, пишуть “Репортери”.

Пости Ільченка стосувалися майже виключно місцевих новин, як-от проблем з постачанням у супермаркетах, присутності окупантів на вулицях міста й корупції в певних державних відомствах, що випускають дозволи на проїзд. 

Останній допис у @Mitopol опубліковано 10 липня 2022 року. На прикріплених фото, які Ільченко власноруч зняв на свій телефон напередодні, видно довгі черги по адміністративні документи, що стали поширеним явищем після вторгнення. “Реалії окупації за відсутності української влади”, – зазначено в дописі, оприлюдненому о 8:02 ранку.

За дві години до Ільченка прийшло четверо російських військових у формі. Його квартиру перерили, вкрали прикраси й документи. Ільченка, який у цей час був на прогулянці, одразу ж після повернення заарештували на власному подвірʼї за звинуваченням у “тероризмі”. 

“Репортери” переглянули повідомлення, які Ільченку вдалося надіслати родичу, де той описує, як його й іще 15 українців спершу кілька тижнів тримали під вартою в Мелітополі. З повідомлень постає, що звичайним явищем були тортури. Затриманих регулярно били током, зокрема по геніталіях. Іноді їх виводили серед ночі в ліс оголеними на “розстріл”, а потім нажаханих вели назад до вʼязниці. “Я не зламався, але не всі такі сильні”, – написав Ільченко своєму родичу. Але найстрашніше було попереду.

З вересня 2022 року, коли росіяни почали зазнавати систематичних поразок на фронті, Євген Ільченко був залучений до примусової праці. На фото, надісланих Ільченком з неволі, які переглянули “Репортери”, видно, що його кілька місяців змушували будувати траншеї для російських військових і чистити їхню зброю. Тоді Ільченка тримали за кілька кілометрів від прифронтового Мелітополя, в районі села Вербове. Ільченко також надіслав фото ще одного українця з лопатою в руках – чоловіка було засуджено до 13 років увʼязнення за кілька місяців після створення знімка.

Очільник відділу розслідувань “Репортерів без кордонів” Арно Фроже зазначив, що це перший зафіксований ними випадок рабства за майже 40 років захисту.

“Полон, тортури, а тоді рабство… Це – перший випадок, зафіксований “Репортерами” за майже сорок років захисту журналістики, коли медійник, блогер і розслідувач опинився в абсолютному рабстві й був примушений до участі у війні проти власної країни. За вибір інформувати громадськість його не лише тримали в полоні два роки, а й примушували до важкої праці. Свавілля переросло у варварство. Євгена Ільченка має бути негайно звільнено”, – заявив Фроже.

Євген Ільченко повернувся до вʼязниці за кілька місяців. За словами одного з джерел “Репортерів”, його можуть утримувати в Таганрозі в суворих умовах. Один зі звільнених вʼязнів з того міста повідомив “Репортерам”, що прогулянки там дозволено лише раз на два місяці, а світло ніколи не вимикають.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!