ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія знову відмовилася видати Україні Сенцова і Кольченка

06.02.2017, 09:39

Міністерство юстиції Росії повторно відмовило Міністерству юстиції України у видачі утримуваних в РФ українців Олега Сенцова і Олександра Кольченка, вважаючи їх своїми громадянами. Відповідний лист на своїй сторінці у Facebook опублікував заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Росія безпідставно відмовилася видати Сенцова і Кольченка. Вважає їх своїми громадянами. Це “громадянство” було примусово нав'язане всім кримчанам одночасно з анексією Криму. Обидві ці дії Росії є нікчемними з міжнародного права”, - написав заступник міністра юстиції.

За його словами, Україна домагатиметься повернення політв'язнів через міжнародні організації, які мають вплив на Росію, а також в рамках позовів, поданих до Європейського суду з прав людини.

До свого повідомлення Пєтухов доклав копію відповідного листа Мін'юсту Росії.

Як повідомляв ІМІ, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олега Сенцова до 20 років, а Олександра Кольченка – до 10 років позбавлення волі.

Олег Сенцов та Олександр Кольченко звинувачуються у тероризмі. За версією російського слідства, навесні 2014 року Сенцов нібито організував у Криму підпільну групу, пов'язану з “Правим сектором”. Кольченка звинувачують в участі у цьому “терористичному співтоваристві”.

10 березня 2016 року Україна офіційно звернулася до РФ з проханням про їх видачу.

Міністерство юстиції України надіслало російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Мін’юст України зажадав від Москви виконання конвенції про передачу засуджених, відзначаючи, що вони знаходяться у важкому стані, для деяких існує загроза життю.

1 червня 2016 року Верховний суд РФ відмовив в розгляді касаційної скарги на вирок Сенцову і Кольченку.

21 жовтня 2016 року Сергій Пєтухов повідомив, що РФ відмовилася передати Сенцова і Кольченка для відбування покарання на батьківщину.

Фото - Фейсбук Сергій Пєтухов, Радіо Свобода

Liked the article?
Help us be even more cool!