ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські вчителі на ТОТ України заробляють як топові пропагандисти — дослідження ІМІ

01.06.2023, 15:10
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

Російські вчителі, які працюють в школах тимчасово окупованих територій України заробляють як топові кремлівські пропагандисти. Про це йдеться у дослідженні ІМІ “Культурний геноцид: хто і як впроваджує російську освіту на окупованих територіях України”. 

Так, уряд РФ у постанові від 17 червня 2022 року визначив, що для громадян, які погоджуються на роботу в Донецькій, Луганській та інших захоплених областях, передбачено виплату 8 тисяч 480 рублів (це близько 3 тисяч 900 гривень. – Ред.) добових за кожен день перебування у відрядженні. Окрім цього, російським учителям також покривають витрати на проживання. Ба більше, за ними мають зберегти робочі місця та зарплату, що на період поїздки виплачується у двократному розмірі. 

За даними Росстату, у 2022 році середня зарплата педагога загальної освіти в Росії становила 57 тисяч рублів на місяць. Тобто тиждень праці на окупованих територіях оцінюється у дві місячні зарплати – відповідно, російські вчителі можуть заробити понад 360 тисяч рублів за місяць. Ця сума еквівалентна місячній зарплатні російського пропагандиста, ведучого передачі “Место встречи” на телеканалі НТВ Андрія Норкіна. Принаймні таким був дохід кремлівського посіпаки 2019 року, за даними Федеральної служби виконання покарань, повідомляє російський Insider. 

ІМІ не береться оцінювати достовірність цих даних і розмірковувати, скільки ще грошей можуть отримувати “в конвертах” пропагандисти, лише зазначимо, що не випадково порівнюємо зарплати російських педагогів на окупованих територіях та кремлівських пропагандистів. 

Основним завданням учителів з РФ в Україні є не “методичний супровід освітніх процесів”, як зазначають регіональні міністерства освіти, а саме поширення пропаганди та ідеологічний вплив на українських школярів і їхніх батьків. Докази про це наводяться в дослідженні ІМІ.

Також у дослідженні йдеться, що “вербування” російських вчителів для роботи на тимчасово окупованих територіях - лише одна зі схем, які країна-агресор організувала для незаконного впровадження в Україні російської освіти. 

Liked the article?
Help us be even more cool!