ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російське медіа опитує українців, яким був для них 2023 рік (доповнено)

28.12.2023, 16:30

Російське видання “Медуза” запустило опитування українців про те, яким для них був 2023 рік і чого вони чекають від 2024-го.

Як зазначає видання, з початку повномасштабного вторгнення минуло майже два роки й воно змінило життя мільйонів українців.

“Практично в кожній родині є загиблі та поранені, солдати та біженці. Нас дуже надихає, що, незважаючи на це, багато людей в Україні продовжують читати “Медузу” – видання, зроблене насамперед вихідцями з Росії. Ми сподіваємося, що нам вдається бути вам корисними”, – йдеться в анотації до опитування.

Крім того, редакція зазначає, що відчуває, що зобов'язана виконувати функцію “мосту” між російським та українським суспільствами.

“Нам важливо, що думають і відчувають наші читачі з Києва та Одеси, Львова та Дніпра, Харкова та Херсона”, – додали в медіа.

Видання цікавлять такі дані українців: ім’я, звідки вони, і безпосередньо про те, яким був 2023 рік і чого очікують від 2024-го. Також у людей питають про те, коли, на їхню думку, закінчиться війна, чи можна очікувати на це наступного року.

опитування, Медуза
Скрін із сайту "Медузи"

У коментарі ІМІ голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов зазначив, що заперечень з боку формальної етики в нього немає.

“Якщо придушити емоції, то заперечень з боку формальної етики я тут не маю. З того, що я встиг побачити, складається враження, що “Медуза” не схвалює вторгнення. Але саме емоції українців вони б мали взяти до уваги й усе ж не звертатися до нас, “не ятрити душу” (це суто особиста думка)”, – говорить Куликов.

Він звертає увагу і на те, що не зрозуміло, як визначити, що людина, яка заповнюватиме анкету і впливатиме на результати опитування, справді українка чи українець.

“Тут необмежений простір для маніпуляції. Цим опитуванням можна скористатися, щоб дати цілком неправильну картину наших думок. “Медуза” в такий спосіб ризикує бути впровадженою в оману. А отже, такий ризик і для аудиторії”, – резюмував Андрій Куликов.

Експертка ІМІ Олена Голуб зауважує, що такі опитування не можна вважати репрезентативними.

“Насправді такі опитування не мають практично ніякої наукової цінності, оскільки респонденти – це виключно читачі цього видання. Також варто врахувати розмитість формулювання запитань, що може вплинути на відповіді, а надалі й на інтерпретацію результатів”, – вважає Олена Голуб. 

Між опитуваннями, які роблять науковці-психологи або соціологи, і тими, що намагаються зробити журналісти, зокрема, “Медузи”, є принципова відмінність, зазначила в коментарі ІМІ психологиня Світлана Чуніхіна.

“Ця відмінність стосується позиції, яку дослідник займає щодо своїх респондентів. Науковцям важливо отримати об'єктивний зріз із реальності, і тому вони докладають багато зусиль до розроблення процедури й методів. До того ж науковці зобов'язані бути етичними у взаєминах з тими, кого вони опитують. У журналістів інша мета. Опитування “Медузи” не орієнтоване на отримання повної і достовірної картини того, що переживає українська аудиторія у вочевидь важкі свої часи. Така мета навіть не декларується. Навпаки, заявлено іншу місію – з “наведення “мостів” між російським і українським суспільством у ситуації, коли вони практично не можуть більше взаємодіяти”, – говорить Світлана Чуніхіна.

За її словами, очевидно, що кількома питаннями про те, “як ви почуваєтеся, коли у вас іде війна (розв’язана Росією, з якою журналісти “Медузи” не цураються асоціюватися та ідентифікуватися), не можна ані отримати достовірних даних, ані полагодити зламані взаємини між народами”.

“Зате можна здобути кілька емоційних, резонансних, суперечливих і яких ще завгодно цитат, якими потім ілюструвати будь-які висновки, яких журналісти захочуть дійти”, – наголосила психологиня.

“Детектор медіа” в серпні 2022 року проаналізував контент “Медузи”. Зокрема, у липні 2022 року, коли вже тривало повномасштабне вторгнення, видання поширювало такі повідомлення: “Україна зрадила мешканців Донбасу”, “українська армія обстрілює цивільні об’єкти на окупованих частинах Донеччини й Луганщини”, “драмтеатр у Маріуполі підірвали зсередини”. Водночас редакція “Детектора медіа” нагадала, що “Медузу” багато хто у світі загалом і в Україні зокрема вважає незалежною і вартою довіри. 

Авторка статті Наталя Стеблина наводить приклади, як “Медуза” маніпулює, подаючи не факти, а версії тих чи інших подій.

Нагадаємо, Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, яке триває досі.

Щодня, за даними Генштабу, росіяни обстрілюють близько сотні населених пунктів України.

Валентина Троян, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!