ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Рівне 1" хотів перетягнути дебати із Суспільного. UA:Рівне назвав це маніпуляцією

18.11.2020, 10:39
Фото – скриншот з відео "Рівне 1"
Фото – скриншот з відео "Рівне 1"

Телеканал "Рівне 1" запросив на дебати кандидатів на посаду міського голови Рівного, повідомивши, що канал "UA:Рівне", на якому дебати з тими самими кандидатами заплановано на той самий час, закрито на карантин "через захворювання". 

Суспільне називає це маніпуляцією і пов’язує подію з тим, що один з кандидатів, попри попередні домовленості з його штабом, свою участь у програмі не підтверджує.

Про це повідомляє представниця ІМІ в Рівненській області.

Так, 17 листопада на фейсбук-сторінці "Рівне 1" з'явився допис із відеороликом, в якому ведуча запрошувала кандидатів на посаду міського голови Рівного на дебати.

"Телеканал "Рівне 1" як найрейтинговіший в області пропонує майданчик для дебатів обом кандидатам на посаду рівненського міського голови. За нашою інформацією, "Рівне суспільне" було закрите на карантин через захворювання працівників. Тому пропонуємо подебатувати в нас. Без нудних розмов, лише очі в очі. Віктор Шакирзян та Олександр Третяк зможуть обговорити проблеми міста та його жителів", – йдеться в дописі.

"Рівне 1" запросив кандидатів на дебати на 20 листопада, 19:30, незважаючи на те, що цього дня на 19:20 заплановано програму "Виборчий округ. Дебати" на Суспільному.

Також учора дебати анонсував канал "UA:Рівне" і повідомив, що попередньо участь підтвердили в штабах і Олександр Третяк, і Віктор Шакирзян. Утім, медіа вирішило отримати від обох особисті підтвердження. Наразі лише Олександр Третяк надав телеканалу особисте відеопідтвердження.

Тим часом зі штабом Віктора Шакирзяна сконтактувати Суспільному було складно. Зрештою там повідомили, що мають порадитися, хоча раніше вже дали згоду.

Попередньо, 16 листопада, Суспільне повідомило, що повертається до звичного режиму роботи після карантину, який тривав протягом минулого тижня.

"З понеділка, 16 листопада, Рівненська філія Суспільного відновила роботу у звичному режимі після вимушеної перерви", – йдеться в повідомленні UA:Рівне.

Продюсер рівненської філії Суспільного Михайло Чубай вважає, що чесні дебати в Рівному може провести лише Суспільне, адже рівень довіри до суспільного мовника вищий, ніж до комерційних каналів.

За його словами, Суспільне із 16 листопада працює у звичному режимі й готове провести дебати. "Ми вийшли в ефір, працюємо, в нас учора прямий ефір був, сьогодні ефір", – розповів Михайло Чубай. 

Продюсер UA:Рівне вважає заяву "Рівне 1" відвертою маніпуляцією і порушенням стандарту достовірності інформації.

"Я тут нічого іншого не бачу, крім маніпуляції. Видно, комусь незручно буде прийти на Суспільне, – вважає Михайло Чубай. – Штаб кандидата не піднімає слухавки від мене, наших колег, які сьогодні (17 листопада. – Ред.) впродовж цілого дня і впродовж вчорашнього вечора намагалися дотелефонуватися, щоб підтвердити те, що було домовлено з представниками штабу. І коли в той самий час з’являється на телеканалі протилежному запрошення на дебати, я інакше для себе це ніяк трактувати не можу".

Директорка "Рівне 1" Людмила Дуніна в сюжеті Суспільного прокоментувала заяву очолюваного нею каналу. 

"По-перше, ми просто пропонуємо як майданчик студію свого каналу. А по-друге, якщо сказати, що, за нашою інформацією, там джерело не вказувалося і ми офіційно не говорили, що є офіційна інформація. Тобто ми десь знаємо, що є офіційна інформація і пропонуємо розглянути наш телеканал як майданчик для теледебатів", – сказала вона.

Також Дуніна пообіцяла промоніторити ситуацію щодо того, що UA:Рівне відновив роботу і повідомив про дебати. "Ну я промоніторю цей момент. Але насправді думаю, що, якщо кандидати не проти, вони можуть провести дебати і у вас, і в нас, ніхто не буде ображений", – сказала вона.

Як відомо, 1 листопада Олександр Третяк записав відеозвернення до Віктора Шакирзяна, в якому покликав його на дебати на Суспільному.

3 листопада Віктор Шакирзян опублікував відеовідповідь Олександру Третяку, де сказав: "Ми обов'язково з вами зустрінемося на дебатах, і рівняни зможуть зробити вибір, спираючись на правду та факти".

Представниці ІМІ в Рівненській області не вдалося поспілкуватися з директоркою "Рівне 1" Людмилою Дуніною щодо дебатів, оскільки вона не підняла слухавки.

Юрист ІМІ Алі Сафаров нагадав, що телерадіоорганізації мають право створювати та поширювати в прямому ефірі передачі у формі передвиборних дебатів чи дискусій, проте такі передачі суворо регламентуються Виборчим кодексом України:

"Частина третя статті 49 Виборчого кодексу передбачає, що телеканали заздалегідь повідомляють про цикл передач, і таке повідомлення чітко регулюється законом. Тобто раптове призначення дебатів телеканалом без дотримання процедури буде порушенням виборчого законодавства. Причому поширення неправдивої інформації про іншого телемовника може розглядатися також як недобросовісна конкуренція", – зазначив юрист. 

Як повідомляв ІМІ, 2 вересня луцька телерадіокомпанія "Аверс", яку пов’язують з народним депутатом, лідером партії "За майбутнє" Ігорем Палицею, стала власницею рівненської телерадіокомпанії "Рівне 1". 

ІМІ зафіксував чорний піар на "Рівне 1", спрямований проти кума і бізнес-партнера Віктора Шакирзяна Романа Куриса.

Liked the article?
Help us be even more cool!