ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" запустили проєкт "Монітор пропаганди" про дослідження геополітики пропаганди

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) запустила 30 вересня проєкт “Монітор пропаганди”, який об’єднує нові дослідження на тему геополітики пропаганди, портрети та великі інтерв’ю. Про це повідомляється на сайті організації.

RSF зазначають, що проєкт має на меті висвітлювати механізми та багатогранність пропаганди в усьому світі, підвищити обізнаність громадськості про проблеми, які вона охоплює, допомогти краще орієнтуватися в інформаційному просторі. Також проєкт спрямований на боротьбу з поширенням дезінформації, яка маскується під журналістські стандарти, щоб просувати політичну ідеологію.

Ілюстрація згенерована ChatGPT

Перший сезон присвячено російській пропаганді, з особливим акцентом на RT − пропагандистському органі, контрольованому російським урядом, який відіграє ключову роль у дезінформації Кремля в усьому світі.

До координаційного комітету “Монітору пропаганди” ввійшли міжнародні експерти:

  • Максим Одине, Франція, – спеціаліст із російської політики, доктор політичних наук та славістики, науковий співробітник Інституту стратегічних досліджень при Військовій школі Франції (IRSEM). Його дослідження присвячені впливу авторитарних держав на міжнародну політику, зокрема впливу Росії на інформаційний простір у пострадянських країнах, Європі та субсахарській Африці. Один із засновників дослідницького колективу CORUSCANT.
  • Давид Колон, Франція, – викладач та дослідник Паризького інституту політичних досліджень (Sciences Po), член дослідницької групи “Інтернет, ІІ та суспільство” в Національному центрі наукових досліджень (CNRS). Спеціаліст з історії медіа та масових комунікацій. Автор двох нагороджених книг: “Пропаганда” (премія Akropolis 2019, премія Жака Еллюля – 2020) та “Інформаційна війна: держави у боротьбі за наші уми” (премія La Revue des Deux Mondes 2024, премія La Plume 2024, премія Corbay 2024).
  • Вальдез Онаніна, Сенегал, – головний редактор франкомовного відділу Africa Check у Дакарі – провідної незалежної організації з фактчекінгу в Африці з офісами в Йоганнесбурзі, Найробі та Лагосі.
  • Даніель Міло, Словаччина, – аналітик і експерт у захисті демократії, особливо в контексті протидії дезінформації, гібридним загрозам та екстремізму. Експерт із протидії дезінформації в TechSoup Europe.
  • Раша Недельков, Сербія, – програмний директор Центру досліджень, прозорості та підзвітності (CRTA). Його робота спрямована на розроблення програм зі збереження достовірності інформації, протидії дезінформації та маніпуляціям.
  • Владімір Рувінський, Колумбія, – професор кафедри політичних досліджень Університету Ісесі в Калі, Колумбія, спеціаліст із питань відносин Росії з країнами Латинської Америки та Карибського басейну.
  • Дорка Такачі, Угорщина, – дослідниця, яка спеціалізується на дезінформації та пропаганді в Центральній і Східній Європі. Вона є запрошеною науковою співробітницею Німецького фонду Маршалла США та науковою співробітницею Центру євроатлантичної інтеграції та демократії. Також вона працює над докторською дисертацією в Університеті Корвінуса в Будапешті, де досліджує російську внутрішню дезінформацію про Захід. Вона здобула професійний досвід у Європейському парламенті, Інституті політичного капіталу в Будапешті та Національному університеті оборони у Вашингтоні.

“Метою “Монітора пропаганди” є показати, як працює пропаганда, як вона поширюється та як трансформується, а також привернути увагу громадськості до цієї проблематики. Ще одне завдання проєкту – запропонувати рішення та рекомендації для людей, які ухвалюють рішення, та для широкої аудиторії з протидії пропаганді, яка зловживає журналістськими форматами у своїх ідеологічних цілях. На кону – право на достовірну інформацію”, – повідомляє організація.

Вебінтерфейс, присвячений “Монітору пропаганди”, об'єднує раніше неопубліковані дослідження на цю тему, а також портрети та важливі інтерв'ю. Він регулярно поповнюватиметься новими публікаціями.

Liked the article?
Help us be even more cool!