ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" подали до прокуратури Литви позов проти Лукашенка

26.05.2021, 12:43
Фото – AFP / radiosvoboda.org
Фото – AFP / radiosvoboda.org

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” подала позовну заяву до генпрокуратури Литви з проханням розпочати розслідування щодо Олександра Лукашенка та інших осіб у зв'язку із “захопленням лайнера з терористичними намірами”. 

Відповідний позов організація скерувала 25 травня, повідомляється на сайті організації.

Позов подано проти президента Білорусі Олександра Лукашенка, а також іншої особи, яку слідство зможе вважати винною.

“Репортери без кордонів” надіслали до литовської прокуратури офіційного листа з позовом про “захоплення літака в терористичних цілях, як це визначено в статтях 251 і 252-1 Кримінального кодексу Литви”, вчинене білоруськими силами 23 травня 2021 року щодо рейсу RF4978 Афіни – Вільнюс авіакомпанії Ryanair за прямим і явним підбурюванням Олександра Лукашенка”, йдеться в повідомленні.

Після детального переліку фактів організація ставить під сумнів висунуту Мінськом для виправдання захоплення літака версію загрози вибуху і засуджує її як інсценування. 

“Ми вирішили подати заяву на самого Олександра Лукашенка, тому що він є безпосереднім ініціатором цього акту захоплення лайнера в терористичних цілях, і таке визначення не є надмірним. Кримінальний кодекс Литви передбачає покарання за викрадення “шляхом загрози життю або здоров'ю екіпажу чи пасажирів”, а “терористична мета” характеризується “наміром залякати громадськість або частину громадськості. Цим безпрецедентним актом Олександр Лукашенко хотів посилити страх у суспільстві, зокрема й серед журналістів”, – зазначив генеральний секретар “Репортерів” Крістоф Делуар.

Крім цього, організація зазначає, що метою викрадення була і дестабілізація Європейського Союзу: “Атакувавши європейський літак, що здійснює рейс між двома європейськими столицями, літак, який зареєстрований в одній державі-члені ЄС (Польщі) і належить компанії, розташованій в іншій державі-члені ЄС (Ірландії). Такий напад став випробуванням для ЄС, про що свідчить реакція Європейської ради 25 травня”.

Як повідомляв ІМІ, Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

24 травня низка білоруських правозахисних організацій визнала затриманого 23 травня в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича політв'язнем.

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Увечері 24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

Увечері 25 травня на одному з підконтрольних білоруській владі телеграм-каналів з'явилося відео із “зізнанням” Софії Сапеги, яку затримали разом з Романом Протасевичем. На відео Софія Сапега каже, ніби є редактором телеграм-каналу “Чорна книга Білорусі”, який публікує особисті дані співробітників внутрішніх справ.

Liked the article?
Help us be even more cool!