ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликають Раду не ухвалювати законопроект про наклеп та образу

02.08.2012, 04:21

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Верховну Раду відмовитися від ухвалення законопроекту №11013, яким вводиться кримінальна відповідальність за наклеп та образу, оскільки ставить під загрозу саме функціонування незалежних засобів масової інформації. Про це йдеться у відкритому листі до парламенту, текст якого є у розпорядженні ІМІ.

“Репортери без кордонів” закликають вас відмовитися від цього законопроекту, який ми розцінюємо як репресивний, каральний і контрпродуктивний. Хоча ми розуміємо бажання уряду зробити все можливе, щоб захистити громадян України, у нас є серйозні сумніви щодо духу цього закону, який, здається, спрямовано на боротьбу з незалежними ЗМІ та заохочення самоцензури з боку журналістів”, - йдеться у листі.

В організації зауважують, що тюремне покарання, передбачене цим законопроектом, на строк від трьох до п'яти років, якщо наклеп завдав шкоди здоров'ю потерпілого, “є явно непропорційним та порушує статтю 10 Європейської конвенції з прав людини в інтерпретації Європейського суду з прав людини в Страсбурзі”.

Відсутність чіткості у визначенні наклепу, який законопроект описує як "поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають його репутацію", викликає побоювання у виникненні зловживань в результаті різних тлумачень, йдеться у повідомленні “Репортерів без кордонів”.
 
На їхню думку, проти журналістів зможуть порушувати кримінальні справи за публікацію статей про діяльність політиків і впливових бізнесменів. Журналістам загрожуватиме тюремне ув'язнення за публікацію розслідувань, що ставить під загрозу саме функціонування незалежних засобів масової інформації.
 
Ці положення, нагадують в організації, також порушують Статті 19 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, підписантом якого є Україна. Комітет з прав людини ООН, який здійснює нагляд за застосуванням цього пакту, заявив у Загальних Рекомендаціях № 34 в липні минулого року, що закони про наклеп "повинні розроблятись з обережністю", щоб переконатися, що вони відповідають критерію необхідності,  "що вони не служать, на практиці, щоб задушити свободу слова", та що "позбавлення волі ніколи буде відповідним покаранням" за правопорушення, допущені пресою (пункт 47).
 

“Міжнародний досвід показує, що притягнення осіб, відповідальних за правопорушення преси, до кримінальної відповідальності допомагає створити атмосферу залякування, яка може перешкоджати журналістам у інформуванні про чутливі питання”, - зазначили в організації.

Нагадаємо, автором законопроекту №11013 є народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський. Депутат пропонує значно посилити відповідальність за посягання на честь і гідність людини - повернути кримінальну відповідальність за наклеп та нанесення образ. Він впевнений, що завдяки цьому закону "люди будуть думати, перш ніж говорити".

Liked the article?
Help us be even more cool!