ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рекомендації ІМІ підтримані Хмельницькою облрадою

23.12.2017, 20:58

22 грудня на пленарному засіданні сесії Хмельницької обласної ради депутати підтримали рішення про зміни до регламенту роботи ради, проект якого було розроблено на основі рекомендацій ГО “Інститут масової інформації” (ІМІ). Про це повідомила представниця ІМІ у Хмельницькій області  Альона Береза.

Рекомендації ІМІ стосувались внесення змін до статей регламенту, що передбачали процедуру закритого розгляду питань, а також доступу до засідань ради лише акредитованих засобів масової інформації.

“Питання щодо внесення змін до регламенту підтримали 57 депутатів. Жодних зауважень та заперечень не було. Напередодні це питання було схвалене профільною депутатською комісією і президією ради”, - повідомила Альона Береза.

Депутати розглянули 61 питання порядку денного.

Нагадаємо, ІМІ рекомендував:

1) абзац 5 статті 10 регламенту викласти у новій редакції: “У разі необхідності та наявності законних підстав більшістю депутатів від загального складу ради приймається рішення про закритий розгляд окремо визначених питань відповідно до законодавства України, у тому числі і Закону України “Про доступ до публічної інформації” у частині обмеження доступу до інформації, в інтересах нерозголошення конфіденційної інформації про особу, державної чи іншої таємниці, що охороняється законами України”;

2) статтю 25 регламенту викласти у такій редакції: “Закритий розгляд окремо визначених питань відповідно до законів України “Про інформацію” та “Про доступ до публічної інформації” проводиться після обговорення за рішенням ради, прийнятим більшістю голосів  від загального складу ради.

Під час закритого розгляду окремо визначених питань мають право бути присутніми: голова Хмельницької обласної державної адміністрації, а також особи, присутність яких визнана радою необхідною. Головуючий під час закритого розгляду окремо визначених питань повідомляє депутатам про запрошених на такий розгляд осіб.

Особам, які беруть участь у закритому розгляді окремо визначених питань, забороняється використовувати фото-, кіно-, відеотехніку, засоби зв’язку, звукозапису та обробки інформації.

Наприкінці закритого розгляду окремо визначених питань рада після обговорення приймає рішення щодо необхідності публікації результатів голосування, прийнятого рішення та інших відомостей цього засідання.

Підготовка протоколу закритого розгляду окремо визначених питань здійснюється відповідними структурними підрозділами виконавчого апарату ради в режимі, що унеможливлює розголошення обговорюваних на засіданні питань”;

3) у статті 60 регламенту вилучити слово “акредитованих”;

4) розділ ІХ “Акредитація представників засобів масової інформації” регламенту вилучити.

Нагадаємо, 5 жовтня 2017 року в Києві ГО “Інститут масової інформації” презентував результати дослідження “Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання ЗУ “Про інформацію” у регламентах місцевих рад”.

У рамках проекту  експерти ІМІ проаналізували регламенти 47 обласних та міських рад на предмет забезпечення прав журналістів та дотримання вимог Закону України “Про інформацію”. Дослідження показало, що із 47 місцевих рад понад третина (17 рад) порушують вимоги чинного законодавства щодо забезпечення прав журналістів. Тому експерти ІМІ розробили рекомендації для усунення проблемних моментів із регламентів цих 17 рад. Дослідження “Рада дружня до медіа” реалізоване в рамках проекту ІМІ “Блогери України проти корупції” за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!