ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Редакторка Kyiv Post повідомила, що Ківан хотів впливати на кадри та нарікав на тиск влади

09.11.2021, 10:50
Фото з фб Анни Миронюк
Фото з фб Анни Миронюк

Редакторка фічерів Kyiv Post Тамара Істоміна розповіла “Детектору медіа”, що конфлікт між колективом та власником видання Аднаном Ківаном загострився після анонсу  запуску українськомовної версії, про яку команда дізналася з новин. Очолити Kyiv Post українською мала Олена Ротарі, колишня шеф-редакторка одеського 7 каналу, що також належить Ківану. Проте журналісти виступили проти її призначення в обхід редакції. 

“Ми розуміли, що це журналістка Ківана. І на його 7 каналі немає редакційної незалежності. Відповідно, це не може бути журналістка, яка відповідає нашим стандартам. Браян [Браян Боннер, головний редактор Kyiv Post] сказав, що ми можемо її найняти, якщо вона пройде стандартний процес: співбесіду, можливо додаткові завдання. Він чітко дав зрозуміти, що її не візьмуть просто так, адже це так не працює в незалежній редакції. І після цього стався розлом”, – розповіла Тамара. 

За словами редакторки, ситуація з Оленою Ротарі стала “тригером”, проте проблеми накопичувалися ще з початку року. Зокрема, Аднан Ківан, за словами Тамари Істоміної, почав намагатися “вгамувати” журналістів у точкових питаннях, пов’язаних із критикою членів влади: “Останнього разу, коли він був в офісі Kyiv Post (він тут доволі рідко буває), він жалівся, що ми пишемо, а стріляють по ньому”. Проте редакторка стверджує, що це ніяк не вплинуло на тексти видання. Крім того, Ківан був незадоволений числовими показниками медіа. Звідси й виникла ідея розширення Kyiv Post. 

“Ми почали справді займатися розширенням. Найняли кілька нових людей, поставили рекламу вакансій. Вирішили очолити цього монстра, якого він [Аднан Ківан] хотів створити. Спробувати зробити його таким же незалежним та толковим, яким робимо Kyiv Post. Але в результаті знову застопорилося на моменті Ротарі. Вона продовжувала приймати якісь CV в соцмережах”, – стверджує журналістка. 

“Детектор медіа” сподівається отримати від Аднана Ківана коментар щодо причин закриття Kyiv Post.

Після чергової поїздки Браяна Боннера на перемовини в Одесу та чергової заяви, що редакція не прийматиме людей за вказівкою, Аднан Ківан “дав зрозуміти, що тоді все, Kyiv Post закінчився”. 8 листопада між власником видання та редакцією відбувся телефонний дзвінок, під час якого колектив запропонував Ківану продати Kyiv Post чи віддати права журналістам. Аднан Ківан на це не погодився, розповіла Тамара Істоміна.

Одеський забудовник Аднан Ківан купив Kyiv Post у Мохаммада Захура у 2018 році

Аднан Ківан – один з найбільших і найстаріших девелоперів Одеси, пише “НВ Бизнес”. Підприємець має сирійське походження, володіє підприємством “Ківан-компані”, яке має мережу філій в Єгипті, Нігерії і країнах Близького Сходу. Йому також належить компанія KADORR Group.

Зокрема, він побудував в Одесі 46 житлових комплексів “Перлина”, а також житлові комплекси з претензійними назвами “Оазис”, “Дубаї в Одесі”, БЦ “Наполеон”, ТЦ “Кадорр”, бізнес-центр Kadorr, бізнес-центр “Французький бульвар”, Kadorr City Mall, торговельний центр на Асташкіна, торговельну галерею Kadorr. На ринку його містобудівні проєкти відомі низькою вартістю житлової площі й ігноруванням естетичних норм щодо забудови.

Як повідомляв ІМІ, 8 листопада власник англомовного видання Kyiv Post Аднан Ківан заявив про тимчасове зупинення роботи редакції для перезавантаження.

Співробітники Kyiv Post заявили про закриття незалежного видання через тиск власника, одеського забудовника Аднана Ківана.

Головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва стверджує, що неофіційні проблеми в редакції Kyiv Post почалися кілька тижнів тому і пов’язані з тиском Офісу президента на власника видання Аднана Ківана.

Прессекретар Президента України Сергій Никифоров заявив, що новини про закриття Kyiv Post для них стали “такою ж несподіванкою, як і для решти”.

Liked the article?
Help us be even more cool!