ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада зробила перший крок до встановлення кримінальної відповідальності за наклеп

18.09.2012, 04:16

18 вересня Верховна Рада прийняла за основу проект закону № 11013 про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини), повідомляється на сайті парламенту.

Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтями 145¹ та 145², якими встановлюється кримінальна відповідальність за наклеп.

Крім того, повноваження щодо провадження досудового слідства у справах про такі злочини пропонується надати слідчим органів внутрішніх справ (зміни до частини другої статті 112 Кримінально-процесуального кодексу України).

У законопроекті зазначено: “Наклеп, тобто умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію, якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки, - карається штрафом в розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі до двох років.

Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене шляхом публічного демонстрування у творах або засобах масової інформації, або вчинене слідчим, прокурором чи суддею - карається штрафом в розмірі від 500 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Діяння, передбачене частиною другою цієї статті, поєднане з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, - карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Примітка. Тяжкими наслідками у цій статті,  якщо  вони полягають у заподіянні матеріальних збитків, вважаються такі наслідки, які у п’ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян”.

Нагадаємо, народний депутат від Партії регіонів Віталій Журавський запропонував парламенту повернути кримінальну відповідальність за наклеп і поширення неправдивої інформації та карати не тільки штрафами, але й тюремним ув'язненням на строк до п'яти років. Відповідний законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» він зареєстрував 19 липня в парламенті.

12 вересня Журавський вніс на заміну новий варіант цього законопроекту, який передбачає відповідальність лише за наклеп, який спричинив тяжкі наслідки, зокрема у формі матеріальних збитків, які у 50 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Наклеп та образу в Україні декриміналізовано у 2001 році з прийняттям нової редакції Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!