ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ввела кримінальну відповідальність за наклеп

16.01.2014, 14:12

16 січня Верховна Рада ухвалила законопроект №3879 “Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян”, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп.

Автором законопроекту є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко та Володимир Олійник.

Згідно з законом, Кримінальний кодекс України був доповнений статтею 151. “Наклеп”.

Згідно зі статтею, наклеп, тобто умисне поширення завідомо недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи, - карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до 1 року.

Наклеп у творі, що публічно демонструється, в засобах масової інформації або в мережі Інтернет, а так само вчинений особою, раніше судимою за наклеп, - карається штрафом від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до 1 року.

Наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, - карається виправними роботами на строк від 1 до 2 років або обмеженням волі на строк до 2 років.

Медіа-юрист Інституту масової інформації Роман Головенко, коментуючит ухвалення даного закону, зазначив, що він був прийнятий з процедурними порушеннями та обмежує права і свободи.

“Проект закону містить новели щодо комплексного обмеження прав і свобод: криміналізація наклепу, введення поняття іноземних агентів та обмеження їх діяльності, введення поняття екстремістської діяльності та покарання за неї, блокування веб-сайтів без рішення суду, розширення поняття "інформаційне агентство" та обмеження діяльності веб-сайтів, які до таких не належать та ін. Законопроект прийнято з процедурними порушеннями: замість мінімум 2-ох читань прийнято за 1 голосування через 3 дні з моменту внесення”, - зазначив Головенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!