ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила законопроєкт про застосування англійської мови в Україні

Фото – Суспільне

Верховна Рада в другому читанні ухвалила законопроєкт №9432 про застосування англійської мови в Україні.

Таке рішення парламент ухвалив 4 червня 236 голосами, повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

Як зазначив Железняк, до ухвалення законопроєкту парламент підтримав поправку №336 Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, яка передбачає бюджетну підтримку для кінотеатрів за показ англомовних фільмів. Депутати підтримали цю поправку 226 голосами.

Як повідомляв ІМІ, 22 листопада 2023 року Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт №9432 про застосування англійської мови в Україні.

Законопроєкт офіційно закріплює статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, визначає категорії посад, кандидати на обіймання яких зобовʼязані володіти англійською мовою, унормовує особливості застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів влади АР Крим, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоровʼя тощо.

Метою ухвалення законопроєкту є підвищення рівня конкурентоспроможності України, зростання її інвестиційної та туристичної привабливості, розширення застосування англійської мови в публічних сферах суспільного життя та створення сприятливих умов для її опанування громадянами України.

3 червня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав поправку №336, яка пропонує затвердити державну цільову програму щодо сприяння вивченню англійської мови в Україні, що передбачатиме відшкодування кінотеатрам витрат на показ англомовних фільмів, не покритих з продажу квитків.

28 червня 2023 року Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №9432 “Про застосування англійської мови в Україні”, який пропонує закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

У розділі законопроєкту про використання англійської мови у сфері культури йдеться про те, що іноземні фільми, мовою оригіналу яких є англійська, мають демонструватися в кінозалах мовою оригіналу із субтитруванням державною мовою. Ця норма спричинила неоднозначну реакцію в суспільстві через ризик, що вона знищить сферу українського кінодубляжу.

Проте під час голосування за основу норма про показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу із субтитруванням українською була вилучена рішенням комітету.

Liked the article?
Help us be even more cool!