ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила законопроєкт про "податок на Google"

03.06.2021, 13:01
Фото – Google
Фото – Google

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №4184, який, зокрема, зобов'яже інтернет-гігантів, які працюють в Україні, сплачувати податки до українського держбюджету. Документ підтримали 283 нардепи, передає "Економічна правда" з посиланням на пресслужбу Ради.

Зазначається, що закон спрямований на збільшення доходів держбюджету від ПДВ за допомогою залучення до оподаткування ПДВ нерезидентів, що надають фізособам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України.

А також – на створення сприятливих умов ефективного та не обтяжливого адміністрування для бізнесу й держави процедур, пов’язаних зі сплатою податку.

Документ, зокрема, передбачає, що міжнародні компанії, які діють в інформаційному просторі України та заробляють на мережевій рекламі, платитимуть податки в Україні, зокрема ПДВ.

Водночас підкреслюється, що проєкт не стосуватиметься простого користувача соцмереж і пошукових сервісів.

Законопроєкт також визначає поняття "електронні послуги" та уточнює місце їхнього постачання, крім цього – встановлює особливості реєстрації нерезидента як платника податку, визначає базу оподаткування, строки сплати податку, подання податкової звітності, оскарження рішень контролювальних органів.

Крім цього, він передбачає сплату податкового зобов'язання нерезидентом у валюті, спрощену процедуру реєстрації платника ПДВ – нерезидента (може відбуватись у віддаленому режимі).

Також передбачається звільнення нерезидентів від обов'язку реєструвати податкові накладні.

Законопроєкт вилучає норму з Податкового кодексу, згідно з якою резиденти під час виплати нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний кошт.

Водночас звільнено від оподаткування ПДВ постачання електронних послуг за допомогою надання доступу до електронних освітніх (навчальних) ресурсів у межах надання освітніх послуг.

Документ вносить нерезидентів до переліку осіб, які реєструються як платники ПДВ, і встановлює правила визначення місця постачання електронних послуг (B2C).

Зазначимо, що в пояснювальній записці ініціатор документа народний депутат Данило Гетьманцев посилається на "іноземний досвід" Російської Федерації та Білорусі, які впровадили аналогічні норми.

 

Нагадаємо, у лютому Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №4184, який зобов’яже інтернет-гігантів, які працюють в Україні, сплачувати податки до українського держбюджету.

Liked the article?
Help us be even more cool!