ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада попередньо підтримала законопроєкт про податок для ІТ-гігантів

17.02.2021, 16:17
Фото – visnyk.lutsk.ua
Фото – visnyk.lutsk.ua

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, яким пропонується зобов’язати світових інтернет-гігантів, що не є резидентами, сплачувати до держбюджету України податок на додану вартість за надання електронних послуг фізичним особам.

Відповідний законопроєкт № 4184 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам” ухвалено за основу 17 лютого, повідомляється на сайті Верховної Ради.

Метою законопроєкту є збільшення доходів Державного бюджету від податку на додану вартість за допомогою залучення до оподаткування нерезидентів, що надають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України, та створення сприятливих умов ефективного та необтяжливого адміністрування для бізнесу й держави процедур, пов’язаних зі сплатою податку.

Законопроєктом пропонується доповнити Податковий кодекс нормами щодо скасування оподаткування  доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, й нормами щодо вдосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам.

Законопроєктом передбачено внесення нерезидентів до переліку осіб, які реєструються платниками ПДВ, встановлення правил визначення місця постачання електронних послуг та визначення переліку таких послуг. 

Документом пропонується вилучити норму, згідно з якою резиденти під час виплати нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний кошт.

Також законопроєктом пропонується звільнити від оподаткування ПДВ постачання електронних послуг за допомогою надання доступу до електронних освітніх (навчальних) ресурсів у межах надання освітніх послуг. Крім того, визначаються правила податкового обліку з податку на додану вартість для нерезидентів, що надають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Сплату податкового зобов’язання нерезидент має здійснювати в іноземній валюті.

Liked the article?
Help us be even more cool!