ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила за основу законопроєкт, який зобов'язує ЗМІ забезпечити журналістів засобами захисту

31.05.2022, 17:34
Фото – Yaghobzadeh Alfred / ABACA / DW
Фото – Yaghobzadeh Alfred / ABACA / DW

Верховна Рада 31 травня ухвалила за основу законопроєкт №7367 про обов’язкове забезпечення з боку керівників ЗМІ бронежилетами, шоломами та аптечками журналістів, відряджених до зони бойових дій, а також передбачити для них страховку за кошт роботодавця.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на народну депутатку, голову партії “Слуга народу” Олену Шуляк.

Документом пропонується встановити додаткові гарантії безпеки журналістам, які працюють у небезпечних для життя та здоров’я умовах, а саме в районах ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окупованій території України.

Так, пропонується доповнити статтю 15 Закону України “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів” положенням, відповідно до якого ЗМІ зобов’язані забезпечувати журналістів та інших працівників, які відряджені працювати в райони ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окуповану територію України, засобами, призначеними для захисту від уражень вогнепальної зброї, осколкових уражень, а також медичними аптечками.

Окрім цього, пропонується передбачити в статті 18 закону фіксований розмір одноразової грошової допомоги журналістам у разі поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного журналісту під час виконання ним професійних обов’язків.

Також у змінах до статті 7 Закону України “Про страхування” запропоновано розширити перелік видів обов’язкового страхування.

Як повідомляв ІМІ, 11 травня народна депутатка від фракції “Слуга народу” Анастасія Ляшенко зареєструвала законопроєкт №7367, яким пропонує зобов'язати керівників засобів масової інформації забезпечувати бронежилетами, шоломами та аптечками журналістів, відряджених до роботи до зони бойових дій, а також передбачити для них страховку за кошт роботодавця.

В Україні створили Міжнародний фонд страхування журналістів. Застрахуватися можуть представники незалежних медіа, які вирушають до зони бойових дій, на окуповані та звільнені території (протягом одного місяця після звільнення). Ініціаторами створення фонду стали шість громадських організацій: Фундація “Суспільність”, Асоціація “Незалежні регіональні видавці України” (АНРВУ), Інститут масової інформації, “Детектор медіа”, Центр демократії та верховенства права та Інститут розвитку регіональної преси.

Liked the article?
Help us be even more cool!