ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила за основу законопроєкт, який визначає інформаційні права та обмеження військовослужбовців

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №10313, який містить, зокрема, визначення прав та обмежень для військовослужбовців на поширення інформації.

У першому читанні законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист” парламент ухвалив 22 лютого.

Статтю 8 законопроєкту доповнили статтею 8-2 “Реалізація права військовослужбовців на інформацію”. Ця стаття прямо визначає в законі право військовослужбовців на вільне одержання, використання, поширення інформації відповідно до Закону України “Про інформацію” та інших законів України. Проте з урахуванням обмежень, встановлених цим законом.

А обмеження цією статтею визначені такі: військовослужбовці не мають права поширювати в медіа, інформаційних системах загального доступу (в інтернеті та інших телекомунікаційних мережах загального користування) інформацію, яка дозволяє визначити (зокрема, шляхом оброблення, аналізу та узагальнення за допомогою спеціального програмного забезпечення): 

  • геопросторові дані про військові об’єкти, військові частини (підрозділи) та військовослужбовців під час виконання покладених на них завдань; 
  • характер цих завдань та сили й засоби, що залучені до їхнього виконання.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що його розроблено з метою вдосконалення механізмів забезпечення деяких прав військовослужбовців, зокрема й на інформацію.

Раніше Інститут масової інформації писав у матеріалі “Військовослужбовці і право на збір та поширення інформації: новий законопроєкт”, що в законопроєкті пропонується прямо зазначити право військовослужбовців на отримання, поширення інформації, зокрема через засоби масової інформації, – те, про що раніше законодавство говорило лише опосередковано і що під тим чи іншим приводом намагалися постійно заборонити. І якщо ця норма набере законної сили – будь-яка заборона військовослужбовцю з боку його командира або інших осіб спілкуватися з журналістом буде прямим порушенням закону.

Водночас експертка ІМІ Іванка Мельник звертала увагу, що формулювання про те, яка саме інформація не може поширюватися військовослужбовцями, є дуже широким, а отже дуже невдалим.

“Водночас цілком зрозумілою була б конкретна заборона розміщувати фото і відео з даними геолокації, визначати місце розташування військових частин тощо. У такий спосіб так, законопроєкт у тому вигляді, як є, суттєво обмежуватиме інформаційні права військовослужбовців – але є сподівання, що народні депутати після обговорення виправлять ситуацію, особливо якщо ситуація контролюватиметься суспільством”, – писала експертка ІМІ. 

Матеріал ІМІ залишається актуальним, а оцінка – незмінною, оскільки Верховна Рада під час ухвалення законопроєкту за основу не змінила статтю 8-2.

Liked the article?
Help us be even more cool!