ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Протасевичу висунули звинувачення за трьома статтями

15.06.2021, 10:23
Фото – БелаПАН
Фото – БелаПАН

Опозиційному білоруському журналісту Роману Протасевичу, затриманому після примусової посадки літака Ryanair, висунули звинувачення за трьома статтями.

Про це стало відомо на брифінгу білоруських силовиків 14 червня, повідомляють “Букви”.

Очільник слідчого комітету Білорусі Дмитро Гора заявив, що Протасевича звинувачують за трьома статтями.

“Роман обвинувачений у нас за трьома складами злочинів. Це, по-перше, організація дій групи, що порушує громадський порядок у поєднанні з непокорою вимогам законних представників влади (342-га стаття Кримінального кодексу). Наступна – організація масових заворушень (293-тя стаття КК). І, крім цього, розпалювання соціальної ворожнечі за ознакою професійної належності (130 ККУ)”, – сказав він.

Під час брифінгу також стало відомо, що правоохоронні органи інших країн не надсилали клопотання щодо проведення будь-яких слідчих дій з Протасевичем.

Як повідомляв ІМІ, 14 червня Романа Протасевич привели на брифінг Міністерства закордонних справ Білорусі в останню хвилину. Він назвав “жартом” інформацію про те, що його в ув’язненні бив особисто Олександр Лукашенко, а також заперечив, що зазнав катувань, заявив, що не має скарг на самопочуття, і попросив журналістів “не поширювати чуток”.

Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

24 травня низка білоруських правозахисних організацій визнала затриманого 23 травня в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича політв'язнем.

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Увечері 24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

3 червня в Білорусі державний телеканал ОНТ поширив фрагменти “інтерв’ю” з Романом Протасевичем. На відео Протасевич нібито повністю визнає свою провину. Рідні та соратники білоруса переконані, що запис зробили після катувань та тиску.

Liked the article?
Help us be even more cool!