ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Протасевича привели на брифінг МЗС Білорусі. Він заперечив, що його катували

14.06.2021, 16:51
Фото – БелаПАН
Фото – БелаПАН

Колишнього головного редактора білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який був затриманий у Мінську під час примусової посадки літака Ryanair, привели на брифінг Міністерства закордонних справ Білорусі 14 червня, повідомляє Радіо Свобода.

Журналіста з'явився в приміщенні брифінгу в останню хвилину.

Відповідаючи на запитання, Протасевич назвав “жартом” інформацію про те, що його в ув’язненні бив особисто Олександр Лукашенко.

Він також заперечив, що зазнав катувань, заявив, що не має скарг на самопочуття і попросив журналістів “не поширювати чуток”.

Протасевич назвав “справжніми заручниками” ситуації свою дівчину Софію Сапегу, яку затримали разом з ним, та своїх батьків, які наразі перебувають у Польщі.

Одна з журналістів публічно заявила, що не вірить тому, що Протасевич говорить щиро, і висловила йому співчуття.

Участь у брифінгу взяли представники МЗС, керівники Департаменту авіації Міністерства транспорту та зв'язку, Слідчого комітету, Міністерства оборони, Державного прикордонного комітету.

Представник Міністерства закордонних справ Білорусі Анатолій Глаз, зокрема, поскаржився, що низка рішень західних партнерів ґрунтується на “неперевіреній та неправдивій інформації”. Згодом із зали почали виходити деякі дипломати.

Як повідомляв ІМІ, Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

24 травня низка білоруських правозахисних організацій визнала затриманого 23 травня в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича політв'язнем.

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Увечері 24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

3 червня в Білорусі державний телеканал ОНТ поширив фрагменти "інтерв’ю" з Романом Протасевичем. На відео Протасевич нібито повністю визнає свою провину. Рідні та соратники білоруса переконані, що запис зробили після катувань та тиску.

Liked the article?
Help us be even more cool!