ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пропагандисти РФ використали для сюжетів матеріали, які їм надсилали ФСБ та міноборони, – NYT

15.12.2022, 18:00
Фото – ЦПД
Фото – ЦПД

Співробітники російського холдингу "ВГТРК" використали у своїх сюжетах для ефірів матеріали, які їм надсилали з ФСБ та міноборони.

Про це розповідає газета The New York Times, журналісти якої вивчили злите листування представників ВДТРК із січня до березня 2022 року, передає "Настоящее время".

Усього проаналізовано 900 тисяч електронних листів співробітників ВГТРК, які в березні злила група DDoSecrets, та виявлено 750 гігабайтів файлів, пов'язаних з війною в Україні. The New York Times верифікувало справжність файлів.

У день російського вторгнення в Україну, 24 лютого, ФСБ зробила розсилання електронною поштою державним російським каналам, у якому називала їх "колегами" та стверджувала, що українські солдати відступають зі своїх позицій. У березні ФСБ надіслала досьє на двох убитих українських офіцерів, називаючи їх терористами та звинувачуючи у вбивстві мирних жителів. Водночас ФСБ попросила не вказувати спецслужбу як джерело в новинах. Саме так і вчинили російські пропагандисти.

Після російського обстрілу драмтеатру в Маріуполі ФСБ надіслала співробітникам ВГТРК листа з позначкою "Важливо!", до якого доклала відео з жінкою, яка говорила, що театр підірвали українські націоналісти, а не російські військові. "Будь ласка, використовуйте у своїх матеріалах", – йшлося в листі.

Листування, за даними газети, також показало, що російська пропаганда використовувала обрані цитати з консервативних західних ЗМІ, таких як Fox News і Daily Caller, які показували, що жителі США незадоволені санкціями.

Крім цього, вони переробляли виступи китайських політиків та відеозаписи з маловідомих акаунтів у телеграмі та ютубі, щоб створити наратив, що Китай підтримує Росію та її "справедливу війну" в Україні.

ВГТРК не відповіла на прохання NYT про коментар.

Як повідомляв ІМІ, у Національній поліції України заявили, що інформація про пожежу в київському пункті незламності – російський фейк.

Liked the article?
Help us be even more cool!