ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники закликають світ вимагати від Росії звільнення Мемедемінова

03.10.2019, 12:46
Фото – Courtesy Foto / Кримська солідарність
Фото – Courtesy Foto / Кримська солідарність

Українські правозахисники закликають міжнародні організації, зокрема ООН, ОБСЄ, Раду Європи, звернутися до Росії з вимогою негайно звільнити засудженого громадського журналіста з Криму Нарімана Мемедемінова і припинити обмеження свободи слова на анексованому Росією півострові. 

Про це йдеться в заяві, яку підписали понад 10 правозахисних організацій, повідомляє Крим.Реалії.

Зокрема, Кримська правозахисна група, Центр Громадянських Свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, "Крим-SOS", Об'єднання родичів політв'язнів Кремля, ГО “Повернення додому”, Кримський дім, ZMINA. Центр прав людини, Інститут Масової Інформації.

“Політично мотивований вирок російської влади Наріману Мемедемінову ще раз підтверджує цілеспрямовану політику керівництва Росії щодо знищення свободи слова в Криму і переслідування журналістів. Протягом останніх п'яти років окупації півострова правозахисники задокументували понад 300 випадків тиску на журналістів, включно з фізичними нападами, тортурами, свавільними затриманнями, захопленням майна, обшуками, погрозами, психологічним тиском, відмовами в доступі до інформації та іншими формами перешкоджання журналістській діяльності. Одним з головних інструментів переслідування громадських активістів, блогерів і журналістів на півострові є використання окупаційною владою антитерористичного російського законодавства, за яким засудили Нарімана Мемедемінова”, – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 2 жовтня Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону присудив два роки і шість місяців позбавлення волі громадянському журналісту, блогеру з Криму Наріману Мемедемінову, якого звинуватили в публічних закликах до тероризму.

1 жовтня Мемедемінов виступив з останнім словом, де назвав “шаблонним” судочинство і право в Росії, а також закликав журналістів продовжувати проводити роботу з інформування про ситуацію в Криму і судові процеси над жителями півострова.

27 вересня російський прокурор Олексій Айдінов попросив призначити шість років колонії загального режиму для громадянського журналіста, блогера Нарімана Мемедемінова, якого звинувачують у публічних закликах до тероризму. 

25 червня 2019 року Північно-Кавказький суд у Ростові-на-Дону розпочав розгляд по суті справи кримськотатарського блогера Нарімана Мемедемінова.

22 березня 2018 року співробітники силових відомств Росії затримали та помістили в ізолятор тимчасового тримання в Сімферополі кримського громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова. 23 березня суд заарештував Мемедемінова.

Затриманому висунуто звинувачення за ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ (“Публічні заклики до ведення терористичної діяльності, вчинені з використанням мережі Інтернет”).

Прокуратура АРК 23 березня 2018 року внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 146 (“Незаконне позбавлення волі або викрадення людини”), ч. 2 ст. 162 (“Порушення недоторканності житла”) Кримінального кодексу України.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!