ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники закликають Раду забезпечити незалежний конкурс на посаду омбудсмена

10.06.2022, 14:08
Фото – golos.com.ua
Фото – golos.com.ua

Представники правозахисних організацій закликають Верховну Раду невідкладно розпочати підготовку відкритого та незалежного конкурсу на посаду уповноваженого ВР із прав людини з дотриманням міжнародно визнаних стандартів прозорості, неупередженості та залучення громадянського суспільства. 

Відповідне звернення оприлюднено на сайті організації “КримSOS”.

У зверненні зазначається, що після того, як парламент звільнив 31 травня омбудсмена, в країні паралізована функція парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина, оскільки цей контроль, відповідно до статті 101 Конституції України, здійснює уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Водночас, йдеться у зверненні, інститут уповноваженого не обмежується виключно однією посадою, це цілий офіс, який реалізує чимало функцій, зокрема мережа регіональних представників. 

“В умовах воєнного стану ефективна діяльність цієї інституції надзвичайно важлива для українського суспільства, оскільки проблема дотримання прав людини в Україні стала критичною, а поінформованість світової спільноти прямо впливає на підтримку України й впровадження санкцій проти рф”, – йдеться у зверненні. 

Водночас правозахисники зазначають, що Закон України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” не містить норм, які можуть дозволити функціонувати Офісу уповноваженого в разі звільнення самого уповноваженого і непризначення його наступника.

Також правозахисники звертають увагу, що наразі в публічному полі немає жодної інформації щодо початку процесу добору кандидатів на посаду нового омбудсмена та проведення консультацій із представниками правозахисної спільноти України. А процес обговорення кандидата всередині фракції “Слуга народу” не може вважатися таким публічним процесом.

Вони наполягають на тому, що гарантувати незалежність кандидатів на обіймання цієї посади та їхню відповідність професійним і етичним вимогам можна лише через проведення відкритого конкурсу із залученням представників громадянського суспільства до процесу добору кандидатів цілком відповідно до Паризьких принципів ООН.

Отже, правозахисники наполягають:

  • невідкладно ініціювати зміни до Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, щоб розблокувати діяльність Офісу уповноваженого з прав людини до призначення нового омбудсмена;
  • розпочати процес публічних консультацій із правозахисними організаціями щодо процедур та критеріїв обрання кандидатів на посаду омбудсмена;
  • забезпечити прозорий та незалежний конкурс на посаду уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з можливістю участі та залучення широкого кола кандидатів без політичного впливу.

Звернення підписали: Центр прав людини ZMINA, Фундація DEJURE, БФ “Восток SOS”, БФ “Право на захист”, ГО “Донбас СОС”, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, ГО “КримСОС”, Медійна ініціатива за права людини, Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”, Харківський інститут соціальних досліджень, ГО “Фонд підтримки фундаментальних досліджень”, Кримська правозахисна група, ГО “Поступовий гурт франківців”, ГО “Інститут миру та порозуміння”, Асоціація УМДПЛ.

Як повідомляв ІМІ, 31 травня 2022 року Верховна Рада звільнила з посади уповноваженої парламенту з прав людини Людмилу Денісову.

31 травня понад 30 правозахисних організацій закликали Верховну Раду припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту омбудсмена та створити умови для проведення незалежного конкурсу на цю посаду з дотриманням усіх міжнародних стандартів. 

25 травня 2022 року українські медійниці закликали уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову уникати надмірної деталізації статевих злочинів під час війни, а також вивіряти й ретельно продумувати кожне слово, щоб уникнути сенсаційності в повідомленнях.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що Людмила Денісова не передавала їй матеріалів щодо зґвалтувань, про які інформувала в соціальних мережах. Натомість уповноважена надсилала листи.

Liked the article?
Help us be even more cool!