ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники зафіксували з початку року 30 випадків переслідувань активістів

27.04.2021, 13:50
Фото – скріншот зі звіту ZMINA
Фото – скріншот зі звіту ZMINA

З початку року в Україні сталося 30 інцидентів переслідування активістів та правозахисників. Майже половину з них, а саме 14 випадків, зафіксовано в Києві.

Такі дані моніторингової доповіді щодо тиску й переслідування активістів у першому кварталі 2021 року, яку підготував Центр прав людини ZMINA.

Водночас правозахисники констатують певне погіршення ситуації в порівнянні з попереднім роком, коли за аналогічний період моніторингу було зафіксовано 26 випадків.

Серед цьогорічних інцидентів тиску на активістів найпоширенішими були фізичні напади, випадки знищення або пошкодження майна та спроби залякування (по шість випадків). 

Окрім того, зафіксовано п'ять випадків дискредитації, три спроби перешкоджання мирним зібранням, два інциденти, які мають ознаки юридичного переслідування, а також по одному випадку, що має ознаки порушення приватності та обшуку без законних підстав.

Найбільшу кількість інцидентів зафіксовано в Києві (14). На другому місці  – Харківська область (три), на третьому – Одещина й Полтавщина (по два). По одному випадку переслідування задокументовано в Київській, Миколаївській, Львівській, Житомирській, Рівненській, Херсонській, Дніпропетровській, Луганській та Донецькій областях.

Актуальними станом на перший квартал року залишаються й цифрові загрози громадським активістам і журналістам: “Лабораторія цифрової безпеки”, що проводить свій моніторинг таких інцидентів та надає потерпілим допомогу, зафіксувала 25 окремих інцидентів за перші три місяці 2021 року: шість – у січні; 12 – у лютому та сім – у березні. Йдеться про фішинг (10 випадків, серед яких один масовий був вчинений через телеграм у січні), добирання, скидання або повторне використання пароля облікових записів (сім), перехоплення смс (три), злам сайту (два), блокування контенту або тимчасове блокування облікових записів у соцмережах (телеграм) тощо.

Дослідниця ZMINA Анастасія Москвичова зазначила, що в січні-березні 2021 року найризикованішими видами активістської діяльності стали захист прав жінок, прав ЛГБТ та антикорупційна діяльність. Москвичова звернула увагу, що деякі із зафіксованих цього року випадків можна вважати продовженням тогорічного переслідування через відсутність належної реакції органів правопорядку.  

Серед них – інцидент із підпалом на будівництві в Києві центру “Дача” для онкохворих дітей, що трапився 28 березня 2021 року. Пошкоджено стіни й вхідні двері, а також від високої температури тріснули шибки у вікнах. Торік один із сусідів центру зрізав болгаркою замок на воротах будмайданчика: тоді активісти зверталися до поліції щодо пошкодження майна, але та зареєструвала заяву як звернення громадян.

Liked the article?
Help us be even more cool!