ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правоохоронці завершили розслідування щодо подружжя херсонських пропагандистів

Правоохоронці завершили розслідування щодо подружжя проросійських пропагандистів з Херсона – Геннадія та Олени Шелестенко.

Про це повідомляє МОСТ з посиланням на розділ сайту Офісу Генерального прокурора “Повістки про виклик та відомості про здійснення спеціального досудового розслідування”.

Як повідомляв ІМІ, Геннадію Шелестенко про підозру в колабораціонізмі повідомили співробітники СБУ у травні 2022 року. За даними слідства, від початку повномасштабного вторгнення Росії він добровільно погодився на співпрацю з представниками окупаційної влади й виконував обов’язки медійної підтримки збройної агресії РФ та уникнення нею відповідальності за насильство щодо України.

Тоді СБУ зауважила, що у своїх дописах він позиціонував російських окупантів як “рятівників Херсонщини від гуманітарної катастрофи, уникаючи питання, що саме вони стали причиною продовольчої кризи та військових злочинів”. Крім того, зазначила СБУ, він сприяв російській пропаганді, “формуючи в суспільстві наративи про страх населення перед “нацистами” й “доброчинність” російських військових”.

За це, пише МОСТ, Геннадія Шелестенка ввели до складу окупаційної адміністрації Херсонщини та редакції одного із радикальних антиукраїнських інтернет-видань.

Дружині Шелестенка - Олені - правоохоронці інкримінують також колабораційну діяльність (частина 6 статті 111-1 Кримінального кодексу України). Її викликають 14 серпня для надання доступу до матеріалів досудового розслідування та вручення обвинувального акту.

Як пише МОСТ, Олена Шелестенко пішла на співпрацю з росіянами десь у червні 2022 року. За даними видання, вона розмістила у Facebook-групі інтерв’ю окупаційної ректорки Херсонського державного університету Тетяни Томіліної російським пропагандистам. Також Шелестенко висловлювала проросійські ідеї в інтерв’ю, яке дала на журналістському форумі “Вся Россия”.

Крім того, пише МОСТ, Олена Шелестенко поширювала у Facebook матеріали про нібито гуманітарну місію партії “Єдина Росія” на окупованих територіях Херсонської області. І також розмістила проросійські висловлювання на сайті російського інформаційного агентства “Башинформ”.

Частина 6 статті 111-1, яку інкримінують подружжю, передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, а також конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв ІМІ, 22 квітня 2022 року ІМІ писав, що Шелестенко та його дружина брали участь у низці пропагандистських заходів, влаштованих росіянами та місцевими колаборантами в Херсоні, а пізніше публікували пропагандистські матеріали про них.

27 квітня 2022 року Національна спілка журналістів України виключила зі своїх лав організатора видання Херсонський вісник new Геннадія Шелестенка за колабораціонізм та підтримку окупаційного режиму.

Liked the article?
Help us be even more cool!