ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ підозрює в держзраді херсонського депутата, який називає себе журналістом та членом НСЖУ

22.04.2022, 15:14
Фото: фейсбук Карамалікова
Фото: фейсбук Карамалікова

Служба безпеки України затримала депутата Херсонської міської ради Іллю Карамалікова за підозрою в державній зраді. Про це повідомили в пресслужбі відомства.

“Після початку збройної агресії рф проти України надавав допомогу крані-окупанту в здійсненні розвідувально-підривної діяльності на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності держави. Крім того, особисто виконував завдання представників країни-агресора по конспіративному розміщенню військовослужбовців збройних сил рф і патрулюванню території населеного пункту”, – йдеться в повідомленні.

Ба більше, депутат, за даними Херсонської обласної прокуратури, вів підривну роботу в ЗМІ.

“З метою дискредитації діючої влади він активно брав участь у створенні проросійськими медіа пропагандистських матеріалів приходу “руського миру” на Херсонщину”, – повідомили в Херсонській обласній прокуратурі.

Ілля Карамаліков називав себе журналістом видання “Херсонський вісник new”, яке належить Геннадію Шелестенку. Сам Шелестенко підтвердив, що Карамаліков співпрацює з виданням.

За даними представника ІМІ в Херсонській області, видання є сторінкою у Facebook, на якій декілька людей проводять прямі ефіри. Сайт видання оновлювався востаннє в жовтні 2021 року. Видання не раз звинувачували в прихильності до окупантів. Дружина Геннадія Шелестенка Олена знімала відео про “голодуючих херсонців, яких кинула влада”, сам Шелестенко виступав 13 березня поряд з колаборантом Кирилом Стремоусовим на проросійському мітингу, за фактом проведення якого українські правоохоронці вже порушили кримінальну справу.

Ілля Карамаліков часто знімав відео для цієї фейсбук-сторінки. Себе на сторінці у фейсбуку він називає членом НСЖУ.

Голова Одеської обласної організації НСЖУ Юрій Работін підтвердив представнику ІМІ, що він знайомий з Іллею Карамаліковим і знає його як проукраїнського депутата, але заявив, що Ілля вже не є членом їхньої організації.

“Ще півтора року тому десь, було, ми приймали його. Було. А потім скасоване було рішення”, – розповів він.

Работін підтвердив, що Карамаліков був серед тих, кому видали посвідчення за протекцією Геннадія Шелестенка, який і опублікував відео з видаванням посвідчень, але під натиском медіаспільноти, рішення про приймання цих людей до НСЖУ було скасоване.

Тоді серед осіб, які не мали стосунку до журналістики, але стали членами НСЖУ Іллю Карамалікова не називали, проте називали проросійського активіста Віктора Тєкутьєва, соратника колаборанта Кирила Стремоусова. 

За даними СБУ, Карамалікова затримано під час виїзду з тимчасово окупованої території Херсонської області до Одеси, згодом він планував залишити територію України разом з родиною. Водночас депутат і його родина мали із собою паспорти громадян іноземної держави. Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Liked the article?
Help us be even more cool!