ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Потураєв: Рада розгляне в серпні законопроєкт про заборону пов'язаних з РФ церков

Законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ, який напередодні не змогли винести на пленарне засідання Верховної Ради, нардепи розглянуть першим пунктом на наступному засіданні парламенту. 

Орієнтовно це відбудеться в середині серпня, сказав голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв у телемарафоні “Єдині новини”, повідомляє Укрінформ.

Він назвав помилковим рішення погоджувальної ради не виносити цей законопроєкт до сесійної зали для голосування в другому читанні 23 липня через нібито недостатню кількість депутатських голосів для його ухвалення.

“На погоджувальній раді проголосували проти того, щоб законопроєкт було поставлено в порядок денний. Вони помилково вважали, що недостатньо буде голосів за цей законопроєкт. А цей законопроєкт настільки політично чутливий, що його треба ставити лише будучи абсолютно впевненим, що на нього вистачить голосів”, – пояснив Потураєв.

За його словами, згодом з’ясувалося, що голосів депутатів для ухвалення законопроєкту було цілком досить, але погоджувальна рада запланувала розгляд цього питання вже на наступне пленарне засідання. І голосів для ухвалення законопроєкту вистачає, запевнив депутат.

“Якби ми голосували вчора, то точно було б 240 голосів у залі, а то й 250. А ми станом на ранок цього не знали. Погоджувальна рада ухвалила протокольне рішення, яке не можна змінити, що найближче пленарне засідання розпочнеться саме з цього законопроєкту. Наступне пленарне засідання відбудеться орієнтовно в середині серпня. І я впевнений, що ми проголосуємо цей законопроєкт в другому читанні й в цілому”, – наголосив Потураєв.

Що відомо про законопроєкт, який забороняє російську церкву в Україні

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ.

5 березня 2024 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому цей законопроєкт.

63% українців вважають, що в Україні має бути повністю заборонена діяльність Української православної церкви Московського патріархату (у грудні 2022 року – 54%, у травні 2023 року – 66%). Такими є результати всеукраїнського опитування, проведеного впродовж 20–25 квітня 2024 року Київським міжнародним інститутом соціології.

11 травня 2024 року Православна церква України звернулася до Верховної Ради з проханням підтримати урядовий законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з Росією.

У травні 2024 року народні депутати від фракції “Європейська солідарність” заблокували трибуну, вимагаючи поставити на розгляд законопроєкт про заборону УПЦ Московського патріархату. Натомість голова Верховної Ради Руслан Стефанчук завершив засідання парламенту.

Liked the article?
Help us be even more cool!