ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нардепи заблокували трибуну Ради: вимагають винести на розгляд заборону УПЦ МП

Народні депутати від фракції “Європейська солідарність” заблокували трибуну, вимагаючи поставити на розгляд законопроєкт про заборону УПЦ Московського патріархату. Натомість голова Верховної Ради Руслан Стефанчук завершив засідання парламенту, повідомляє LB.ua.

До того в засіданні оголосили перерву, оскільки, як повідомив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк, дві парламентські фракції вимагали винести на голосування цей законопроєкт. Однак після цього нардепи заблокували трибуну.

Парламентарі тримали в руках плакати, зокрема “Московська церква вбиває”.

Депутати заблокували трибуну ВР з вимогою винести на розгляд законопроєкт про заборону російської церкви. Фото – фейсбук Ірини Геращенко

“Церква-фортифікації-дрони!” – кричала депутатка від “Європейської солідарності” Ірина Геращенко.

Також нардепи вимагають створити тимчасову слідчу комісію щодо фортифікацій.

Натомість спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив журналістам, що був вимушений оголосити перерву в роботі парламенту. “На сьогодні – все!” – сказав він. 

Проте нардепи від “Європейської солідарності” після блокування трибуни з’явилися на брифінгу Стефанчука і там вимагали від нього винести на розгляд законопроєкт щодо заборони російської церкви.

Голова Верховної Ради своєю чергою заявив, що стосовно законопроєкту буде компромісне рішення. 

Він зазначив, що тільки погоджувальна рада може винести проєкт закону до другого читання в сесійну залу. 

Депутати заблокували трибуну ВР з вимогою винести на розгляд законопроєкт про заборону російської церкви. Фото – фейсбук Ірини Геращенко

“Український спікер, які і його заступники, не приймають рішення про включення тих чи інших питань до порядку денного, тому що так прописаний регламент Верховної Ради України. Рішення приймається виключно погоджувальною радою, коди входять представники всіх фракцій”, – сказав Стефанчук. 

Він пообіцяв, що зробить усе, щоб на погоджувальній раді знайти компроміс із цього питання. Спікер пообіцяв проголосувати та підписати закон.

Що відомо про законопроєкт, який забороняє російську церкву в Україні

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ.

5 березня 2024 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому цей законопроєкт.

63% українців вважають, що в Україні має бути повністю заборонена діяльність Української православної церкви Московського патріархату (у грудні 2022 року – 54%, у травні 2023 року – 66%). Такими є результати всеукраїнського опитування, проведеного впродовж 20–25 квітня 2024 року Київським міжнародним інститутом соціології.

11 травня 2024 року Православна церква України звернулася до Верховної Ради з проханням підтримати урядовий законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з Росією.

Liked the article?
Help us be even more cool!