ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Постанова уряду про посилення карантину є незаконною – Харківська правозахисна група

08.04.2020, 11:41
Фото – EPA / UPG
Фото – EPA / UPG

Ухвалена 2 квітня Кабінетом Міністрів постанова №255 не відповідає нормам Конституції України та є незаконною. Про це йдеться у висновку Харківської правозахисної групи (ХПГ) щодо доцільності та законності запровадження карантинних заходів, повідомляє Радіо Свобода.

У висновку ХПГ зазначено, що в постанові №255 Кабінет Міністрів обмежив право на свободу та особисту недоторканність (стаття 29 Конституції України), право на свободу пересування (стаття 33 Конституції України), право на свободу совісті (стаття 35 Конституції України), право на мирні зібрання (стаття 39 Конституції України).

"Обмеження прав людини, встановлені нею (постановою. – Ред.), не відповідають принципу пропорційності та суспільної необхідності та не можуть бути виправданими лише однією метою запобігання поширенню епідемії коронавірусу", – вказують правозахисники.

Правозахисники вважають шкідливою заборону людям, старшим за 60 років, виходити з дому.

"Станом на жовтень 2019 року 2,5 мільйона пенсіонерів працювало, і така "турбота" про їхнє здоров’я... може мати наслідком втрату робочого місця. Крім того, прогулянки на свіжому повітрі для багатьох є медичною рекомендацією, і відмова від них може призвести до прогресу існуючої хвороби, наприклад діабету. Така заборона суперечить і Рекомендаціям ВООЗ та МОЗ щодо профілактичних заходів для протидії пандемії COVID-19. Для підтримання людського імунітету необхідна достатня кількість свіжого повітря та сонячного світла", – йдеться у висновку.

Також надмірною, на думку правозахисників, є заборона відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, "бо саме такі місця й призначені для прогулянок, а заборона переміщуватися групою більше двох осіб має виключити скупчення людей у таких місцях".

"Саме рекреаційні паркові зони є найкращим місцем для природної вентиляції легенів під час бігу чи поїздки на велосипеді. Така вентиляція з-поміж іншого є гарною профілактикою пневмоній. До того ж будь-які фізичні навантаження підвищують непрямий імунітет", – вказано в документі.

Недоцільною є і вимога постійно мати із собою посвідчення особи, вважає Харківська правозахисна група.

"Складається враження, що вона введена виключно для зручності правоохоронців, щоб вони могли легко визначити, наприклад, має людина більше 60 років чи ні. Але такі практики презюмують, що всі мешканці країни є правопорушниками, і перетворюють державу на поліцейську", – йдеться у висновку.

Також ХПГ звертає увагу, що ухвалені урядом 2 квітня обмеження можуть бути встановлені виключно в разі запровадження надзвичайного стану, а не під час надзвичайної ситуації, яка нині діє в Україні.

Правозахисники рекомендують українській владі в законний спосіб запровадити режим надзвичайного стану, якому й відповідає більшість передбачених постановою уряду обмежень, врахувавши водночас зауваження щодо прав літніх людей, відвідування зелених зон і вимоги постійно мати із собою посвідчення особи.

Нагадаємо, з 6 квітня уряд посилив карантинні заходи. Зокрема, від громадян вимагають мати мати із собою посвідчення особи за межами дому та носити засоби захисту в громадських місцях. Також заборонено ходити групами понад дві особи, за винятком супроводу дітей (яким до 14 років тепер не можна перебувати в громадських місцях самим).

Liked the article?
Help us be even more cool!