ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Портнов подав до суду на hromadske

Андрій Портнов проти Громадського, фото – Громадське
Андрій Портнов проти Громадського, фото – Громадське

Ексзаступник голови адміністрації президента Андрій Портнов подав до суду на hromadske через розслідування “Як віджимали Крим: ексклюзивні записи”. 

Про це медіа повідомило на своєму сайті.

У своєму позові Портнов стверджує, що керівниця відділу журналістських розслідувань медіа Ярослава Вольвач назвала його “проросійським діячем, колаборантом, зрадником, поплічником Росії”. Також Портнов стверджує, що видання повідомило про те, що “позивач нібито курував окупацією Криму в інтересах росіян”.

Тож, на думку позивача, у розслідуванні “повідомлено про вчинення Портновим А. В. державної зради”. 

“У зв'язку з тим, що наведена інформація є неправдивою, принижує честь, гідність і ділову репутацію Портнова Андрія Володимировича, позивач з метою захисту своїх прав звернувся до суду з відповідним позовом”, – йдеться у позовній заяві. 

Водночас авторка розслідування Ярослава Вольвач назвала обвинувачення Портнова маніпулятивними. 

“Я не стверджувала, що Портнов є колаборантом, зрадником чи проросійським діячем, я лиш ставила питання – а чи можемо ми так його називати? Передусім я це зробила для того, щоб підкреслити абсурдність рішення Печерського районного суду, який у справі проти “Центру протидії корупції” став на бік Портнова і заборонив використовувати щодо нього ці слова. Що ж до ключового питання, яке у своєму позові Портнов обходить стороною, то це плівки, які свідчать про його ймовірну причетність до процесів, пов'язаних з окупацією Криму, і це питання мають перевіряти правоохоронні органи”, – сказала журналістка.

Крім того, Портнов вважає матеріал видання замовним.

Проте авторка розслідування зауважує, що чи не всі медіа рекламують свої матеріали у соцмережах.

“Обвинувачення Андрія Портнова у замовності матеріалу звучать дуже серйозно, але насправді базуються на тому, що пост про наше розслідування був прорекламований нами ж на сторінці hromadske у Facebook. Так роблять чи не всі медіа для популяризації власного контенту. Тому насправді підозри у якійсь замовності – це просто смішно”, – пояснила Ярослава Вольвач

Видання нагадує, що оприлюднило розслідування 27 грудня 2023 року, воно базується на аудіозаписах періоду 2014 року. 

Які ще справи проти медіа вигравав Портнов

Як повідомляв ІМІ, 13 грудня 2023 року Андрій Портнов виграв суд першої інстанції проти медіа, які згадали про нього в статті про “колаборантів” та “зрадників”.

Тоді Печерський райсуд Києва зобов'язав Центр протидії корупції, УП та Фокус спростувати поширену про нього інформацію.

Йшлося про статтю авторства Центру протидії корупції “Колаборанти, зрадники, поплічники Росії: на кого Україна досі не наклала санкції для конфіскації активів”, яку на своєму сайті опублікувала “Українська правда” та передрукував “Фокус” та поширив телеграм-канал ЦПД.

У позові Портнов зазначив, що 24 липня 2023 року відповідачі поширили щодо нього “недостовірну інформацію”, зміст якої полягає в тому, що він є “проросійським діячем, колаборантом, зрадником, поплічником Росії, до якого повинні бути застосовані персональні санкції та конфісковані активи відповідно до Закону України “Про санкції”.

У березні 2023 року той же Печерський районний суд Києва задовольнив позов Андрія Портнова до “Схем”, NV, Громадського, Прямого та 5 каналу про захист честі та ділової репутації. 

Суд назвав інформацію ЗМІ про нібито причетність Портнова до підпалу автівки водія програми “Схеми” Бориса Мазура “недостовірною” та зобов'язав медіа спростувати її. На думку суду, інформація про це “створює враження про Портнова як про злочинця”. 

Суд вважає, що впродовж багатьох років Портнов “здійснював журналістську діяльність”, тому поширення такої інформації “негативно впливає на громадську оцінку його якостей в очах оточуючих”.

У жовтні 2019 року Портнов оприлюднив у своєму Telegram-каналі персональні дані водія програми “Схеми” Бориса Мазура. Редакція розцінила це як прямий тиск та пов'язувала підпал з тим, що Портнов раніше оприлюднив персональні дані водія. 17 серпня 2020 року невідомі спалили автомобіль Мазура.

Liked the article?
Help us be even more cool!