ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтавські журналістки Цирульник та Мацько скаржаться на бездіяльність правоохоронців щодо погроз і нападу на них

12.06.2023, 17:16
Надія Кучер
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Журналістки видань “Полтавська хвиля” та “Коло” Анастасія Мацько і Тетяна Цирульник, справи щодо погроз та нападу стосовно яких розслідують правоохоронні органи, заявили про бездіяльність місцевої прокуратури. 

За словами Тетяни Цирульник, її справу загальмувала місцева прокуратура. Анастасія Мацько, журналістка “Полтавської хвилі”, повідомляє, що досі не отримала відповіді на свого листа до Офісу ГПУ. 

“Якби я була одягнута в жилетку “Преса”, мала бейдж і кепку редакції, у руках – мікрофон і письмове редакційне завдання, при цьому ще й періодично й при свідках повторювала, що я журналістка, або мої колеги поруч (які теж були без цієї амуніції) голосно сказали при свідках: вона журналістка, – от за таких умов мого кривдника, який ударив мене в лице 9 травня можна було б покарати за перешкоджання роботі журналіста”, – написала Тетяна Цирульник у своєму дописі на фейсбуці.

Вона вважає, що справу кваліфікуватимуть як легкі тілесні ушкодження. 

“Враховуючи вік мого нападника і те, що він не зламав мені щелепу, моєму кривднику нічого не буде. Моє слово проти слова мого кривдника. Якби не відео, то не довели б і легких тілесних ушкоджень. У Полтаві можна бити безкарно журналіста, закон нас не захищає. Дякую Полтавській поліції, вони провели величезну роботу і зробили все можливе, щоб притягнути до відповідальності мого кривдника! Мою справу загальмувала місцева прокуратура”, – повідомила Тетяна Цирульник. У коментарі полтавській представниці ІМІ Цирульник додала, що прокуратура повернула справу назад до поліції. 

“Прокуратура не дає хід справі за ч. 2 ст. 345-1 ККУ. А вбачають у цьому ч. 1 ст. 125 ККУ (заподіяння тілесних ушкоджень)”, – прокоментувала полтавській представниці ІМІ Цирульник.

Журналістка видання “Полтавська хвиля” Анастасія Мацько також повідомляє про бездіяльність прокуратури й скаржиться на поліцію.  

“Мене так само привітали. Запросив (слідчий. – Прим. авт.) до себе, розповів, як вони відважно боролись, але прокуратура “не бачить складу злочину”, бо начебто Бойко погрожував на загал. Тобто розцінюють усе так, наче він не мені казав “убив би за відео”, а загалом, у простір, не адресуючи мені. Тож не розцінюють це як погрози мені. І тепер справу закриють. Я їм не вірю, бо є невідповідності. І жодної письмової відповіді від прокуратури в них немає, усе на словах говорили. Справу вони самі бояться закрити, бо розголос. І от такий цирк”, – сказала в коментарі полтавській представниці ІМІ Анастасія Мацько. Журналістка додала, що відсутні процесуальні дії протягом усього розслідування. 

“Є загроза життю, я вимушена контактувати з фігурантами, але прокуратура не вчиняє будь-яких дій”, – сказала Мацько.

Представниця ІМІ в Полтавській області звернулася по коментарі до обласної прокуратури. Як повідомила Людмила Іващук, представниця пресслужби Полтавської прокуратури, відповідь нададуть згодом. 

Як повідомляв ІМІ, журналістка інтернет-видання “Полтавська хвиля” Анастасія Мацько заявила, що їй погрожували під час сесії міської ради 29 березня депутат районної ради Сергій Бойко та керівник інспекції з благоустрою Максим Малько. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю”) Кримінального кодексу України. Пізніше адвокат Мацько Дмитро Семеха попросив поліцію перекваліфікувати кримінальне провадження з перешкоджання на погрози. 29 травня Мацько разом зі своїм адвокатом подала скаргу до Офісу генерального прокурора через бездіяльність поліції. Станом на сьогодні, як повідомила представниці ІМІ в Полтавській області, відповіді від прокуратури немає жодної. 

9 травня в Полтаві невідомий чоловік штовхав та вдарив по обличчю журналістку, головну редакторку видання “Коло” Тетяну Цирульник. Інцидент стався біля Меморіалу солдатської слави під час покладання квітів. Один з учасників акції покладання квітів прийшов з портретом свого батька. Присутня там журналістка назвала це російськими наративами, порівнявши з проросійською акцією “Безсмертний полк”. На суперечку дуже агресивно відреагував інший чоловік, який спочатку з нецензурною лайкою запропонував Цирульник “йти звідси”. А після заперечень, що це публічне місце, яке вільне для всіх, чоловік спершу силою виштовхав журналістку з простору перед меморіалом, потім вдарив її по обличчю. За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України (“Погроза або насильство щодо журналіста”). Внаслідок нападу Тетяна Цирульник отримала легкі тілесні ушкодження.

Liked the article?
Help us be even more cool!