ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтавська журналістка, погрози щодо якої розслідують понад пів року, подала скаргу на прокуратуру

06.11.2023, 11:40
Надія Кучер
Фото – фейсбук Анастасії Мацько
Фото – фейсбук Анастасії Мацько

Журналістка видання “Полтавська хвиля” Анастасія Мацько, якій погрожували під час сесії Полтавської міської ради, подала скаргу до Офісу генерального прокурора та обласної прокуратури на бездіяльність органу досудового розслідування – Полтавську окружну прокуратуру та слідчого.

Про це журналістка повідомила регіональній представниці ІМІ. 

У скарзі журналістка та її адвокат вимагають “у результаті неефективного досудового розслідування” доручити здійснення досудового розслідування в кримінальному провадженні слідчому підрозділу вищого рівня, тобто Слідчому управлінню Головного управління Нацполіції в Полтавській області. Водночас Мацько вимагає забезпечити розслідування “в розумні строки” й забезпечити її захист від можливого зазіхання на життя та здоров’я, а також досягнення органом досудового розслідування цілей та завдань кримінального провадження.

“Сім місяців здійснюється досудове розслідування при таких обставинах, у яких: органу досудового розслідування відомі особи, які скоїли правопорушення, потерпіла вказує на правопорушників, а свідки були очевидцями протиправних дій відносно журналіста. Однак, незважаючи на викладені факти та докази, орган досудового розслідування не приймає швидких процесуальних рішень та не здійснює ефективного досудового розслідування. У зволіканні з прийняттям необхідних процесуальних рішень потерпіла вбачає умисні дії органу досудового розслідування задля уникнення кримінальної відповідальності винними особами, а також, небажання слідчого та прокурора виконувати свої обов’язки”, – йдеться в скарзі. 

Журналістка вважає, що факт неефективного досудового розслідування є очевидним. 

Як повідомляв ІМІ, журналістка інтернет-видання “Полтавська хвиля” Анастасія Мацько заявила, що їй погрожували під час сесії міської ради 29 березня 2023 року депутат районної ради Сергій Бойко та керівник інспекції з благоустрою Максим Малько. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Пізніше адвокат Мацько Дмитро Семеха попросив поліцію перекваліфікувати кримінальне провадження з перешкоджання на погрози. 29 травня Мацько разом зі своїм адвокатом подала скаргу до Офісу генерального прокурора через бездіяльність поліції. Дві експертизи підтвердили погрози полтавській журналістці, але вона знову скаржиться на прокуратуру.

Liked the article?
Help us be even more cool!