ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтавська міськрада замість відповіді на запит порадила журналістці шукати інформацію самостійно

09.09.2022, 11:32
Фото – pinterest.at
Фото – pinterest.at

Департамент освіти Полтавської міської ради 7 вересня у відповіді на інформаційний запит журналістки онлайн-медіа “Фундамент” Надії Кучер порадив шукати запитувану інформацію самостійно. 

Про це журналістка повідомила ІМІ.

“На початку вересня Полтавська міська влада роздавала першокласникам канцелярські набори. Я написала запит, щоб дізнатися витрачену на це з міського бюджету суму. 7 вересня отримала відповідь за підписом керівниці департаменту освіти Полтавської міськради Жанни Каплоух. У документі мені повідомили, що “запитувана інформація міститься у відкритому доступі на офіційному майданчику електронної системи публічних закупівель України ProZorro”, – розповіла Надія. 

Юрист ІМІ Роман Головенко наголошує, що такі дії міської ради – порушення. 

“Частина 2 ст. 22 ЗУ Про доступ до публічної інформації говорить: “Відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації”, – прокоментував Роман Головенко.

Журналістка повідомила виконавця запиту про наявне порушення. 

“Зателефонувала співробітнику департаменту освіти Віталію Блохі, його прізвище і телефон були вказані у відповіді на запити як контактна особа. Проінформувала, що відповідь містить ознаки неправомірної відмови в наданні доступу до публічної інформації. На що мені повідомили, що проконсультуються з  юристом міської ради та нададуть відповідь. Станом на зараз відповіді я не отримала”, – розповіла журналістка. 

Крім того, Надія Кучер подала скаргу до уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Як повідомляв ІМІ, 21 липня полтавські журналісти заявили про перешкоджання з боку посадовців міської ради, зокрема пресслужби. Медійники вимагали “професійно та з повагою ставитися до роботи ЗМІ, зокрема пресслужбою Полтавської міської ради”. 

Також журналісти вимагали провести круглий стіл з керівницею пресслужби Полтавської міської ради Аліною Рябоконь та депутатами. Колективний лист підписали 29 журналістів з видань “Полтавська хвиля”, “Фундамент”, “Коло”, “Полтавщина”, 0532.ua, Gazeta.ua, журналісти-фрилансери, медійні оглядачі.

20 липня журналістів не пустили в Полтавську міськраду на зустріч з мітингувальниками.

Liked the article?
Help us be even more cool!