ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція Запоріжжя після звернення ІМІ відкрила справу за фактом погроз журналістці 061.ua

Поліція Запоріжжя 16 жовтня відкрила кримінальне провадження за факторм перешкоджання журналістці місцевого медіа 061.ua Ельмірі Шагабудтдиновій. Заяву внесли в ЄРДР через 18 днів, після публічного розголосу про інцидент, а також звернення Інституту масової інформації до поліції з проханням дати оцінку ситуації.

Справу відкрито за ч.1 ст.171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України, повідомила представниці ІМІ у Запорізькій області Наталії Виговській начальниця відділу комунікації ГУНП в Запорізькій області, капітан поліції Анна Ткаченко.

“Наразі у відкритому кримінальному провадженні тривають слідчі дії, про результати яких надамо вичерпну інформацію”, – сказала Ткаченко.

Вона додала, що окрім журналістки заяву подала і жінка, яка перешкоджала Ельмірі.

“29 вересня на місці влучання ворожої авіабомби в Шевченківському районі Запоріжжя виникла конфліктна ситуація між журналісткою запорізького медіа та власницею пошкодженого вибухом домоволодіння, яка заборонила представниці ЗМІ вести зйомку біля її будинку та вимагала видалити вже відзняте. Обидві звернулися до поліції з відповідними заявами, які були зареєстровані до єдиного обліку заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події. За цим фактом поліцейські провели повну об’єктивну перевірку”, – розповіла Анна Ткаченко.

Водночас Нацполіція у Запорізькій області зазначає, що розуміє “стан громадян, постраждалих внаслідок воєнних злочинів окупантів, і збентеження, яке в них може викликати зйомка їхнього пошкодженого майна”. 

“Зазвичай люди висловлюють побоювання щодо повторних влучань після оприлюднення ЗМІ відзнятого контенту”, – йдеться у повідомленні.

У той же час жінка, яка фігурує у справі, почала вимагати від журналістки 061.ua вибачень на камеру. Як розповіла представниці ІМІ Ельміра Шагабутдинова, 16 жовтня жінка зателефонувала в редакцію і вимагала від редакторки видання, аби журналістка публічно вибачилася перед нею на камеру. 

Передісторія

Нагадаємо, 29 вересня мешканці приватного сектору Запоріжжя, куди влучили російські КАБи, перешкоджали Ельмірі Шагабудтдиновій фотографувати наслідки російської атаки. Їй блокували прохід, ображали, погрожували й вимагали видалити вже зроблені фото. Її звинувачували в тому, що журналісти лише заважають і атаки вчиняються саме через них. Журналістка викликала поліцію і написала заяву про перешкоджання професійній діяльності.

12 жовтня їй зателефонував дільничний поліцейський із запорізького відділу поліції №3 і запропонував примиритися з порушниками. Журналістці розказували, що потрібно “жити дружно”, “увійти в положення людей”, “відійти від емоцій”, також прозвучали фрази про те, що мені взагалі-то не було нанесено фізичної шкоди. Також медійниці запропонували підписати документ, в якому вона підтвердить, що конфлікт вичерпано.

15 жовтня дільничний, зателефонувавши журналістці, повідомив, що йому треба приїхати до неї додому, аби підписати документи, що “конфлікт вичерпано”. Також поліцейський повідомив, що заяву медійниці зареєстрували як звернення, бо це  “одне і те саме”. Ельміра відмовилася від зустрічі і підписання документів, повідомивши, що проконсультується з адвокатом. Всупереч її відмові, у той же день у будинок за адресою реєстрації журналістки приїхала поліція і намагалася її знайти.

Liked the article?
Help us be even more cool!