ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція зареєструвала заяву журналістки з Запоріжжя про перешкоджання як звернення

Поліція зареєструвала як звернення громадян заяву про перешкоджання професійній діяльності журналістки 061.ua Ельміри Шагабудтдинової, якій погрожували містяни під час її знімання наслідків російської атаки в приватному секторі Запоріжжя. 

Про це медійниця повідомила представниці Інституту масової інформації у Запорізькій області Наталії Виговській.

“15 жовтня мені зателефонував дільничний з питанням, коли він може приїхати до мене додому, бо, якщо “конфлікт вичерпано”, потрібно підписати якісь документи. Я сказала, що поняття конфлікту досить умовне і попросила мені розказати, що з моєю заявою. Він відповів, що заяви не було, а є звернення”, – розповіла Ельміра.

За словами журналістки, в день інциденту вона заповнювала документ на бланку  “заява”, де описала ситуацію і вказала, що в діях містян є ознаки злочину за 171-ю статею Кримінального кодексу.

“Втім, у поліції мені повідомили, що нібито заява і звернення це одне і те саме, і якщо я хочу, то дільничний під’їде до мене додому і покаже всі документи. Я сказала, що не треба до мене їхати і вже зв’язалася з юристом, аби вирішити, як діяти далі”, – розповіла вона.

За словами медіаюриста Інституту масової інформації Романа Головенка, законодавство, згідно ч.1 ст.214 Кримінально-процесуального кодексу, вимагає від правоохоронців упродовж доби відкрити кримінальне провадження по заяві про злочин. 

“Не так важливо, було на бланку написано “Заява” чи щось інше. При розгляді документу треба виходити з його суті, зокрема, дивитися, що саме міститься в прохальній частині. Якщо там прохання відкрити кримінальне провадження, то це заява про злочин за КПК. Звернення, звісно, мають такі різновиди як скарги, заяви тощо за ЗУ “Про звернення громадян”, але якщо там описані ознаки злочину, є прохання відкрити провадження, то це заява про злочин і вона регулюється спеціальними нормами, а не загальними, тобто КПК,а не Законом “Про звернення”, – пояснив Роман Головенко.

Передісторія

Нагадаємо, 29 вересня мешканці приватного сектору Запоріжжя, куди влучили російські КАБи, перешкоджали Ельмірі Шагабудтдиновій фотографувати наслідки російської атаки. Їй блокували прохід, ображали, погрожували й вимагали видалити вже зроблені фото. Її звинувачували в тому, що журналісти лише заважають і атаки вчиняються саме через них. Журналістка викликала поліцію і написала заяву про перешкоджання професійній діяльності.

12 жовтня їй зателефонував дільничний поліцейський із запорізького відділу поліції №3 і запропонував примиритися з порушниками. Журналістці розказували, що потрібно “жити дружно”, “увійти в положення людей”, “відійти від емоцій”, також прозвучали фрази про те, що мені взагалі-то не було нанесено фізичної шкоди. Також медійниці запропонували підписати документ, що вона підтверджує, що конфлікт вичерпано.

Liked the article?
Help us be even more cool!