ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція закликала журналістку з Запоріжжя до примирення після погроз містян на її адресу

Поліця запропонувала примиритися з порушниками журналістці запорізького медіа 061.ua Ельмірі Шагабудтдиновій, якій погрожували містяни під час її знімання наслідків російської атаки в приватному секторі Запоріжжя.

Про це медійниця повідомила представниці Інституту масової інформації у Запорізькій області Наталії Виговській.

За словами Ельміри, 12 жовтня їй зателефонував дільничний поліцейський із запорізького відділу поліції №3 щодо її заяви про перешкоджання. Нагадаємо, 29 вересня мешканці приватного сектору Запоріжжя, куди влучили російські КАБи, перешкоджали Ельмірі Шагабудтдиновій фотографувати наслідки російської атаки. Їй блокували прохід, ображали, погрожували й вимагали видалити вже зроблені фото. Її звинувачували в тому, що журналісти лише заважають і атаки вчиняються саме через них.

Журналістка запорізького медіа 061.ua Ельміра Шагабудтдинова, фото – Катерина Клочко

“Заяву я написала два тижні тому. Лише зараз телефоном поліція дала можливість розповісти, що саме відбулося. Жодних уточнюючих питань у справі щодо перешкоджання моїй професійній діяльності мені не задавали. Натомість з нашої розмови я зрозуміла, що завдання дільничного – максимально згладити кути. Так, мені розказували, що потрібно “жити дружно”, “увійти в положення людей”, “відійти від емоцій”, також прозвучали фрази про те, що мені взагалі-то не було нанесено фізичної шкоди, всі живі-здорові залишилися”, – розповіла журналістка.

Ельміра каже, що поліцейський апелював до її почуття провини, розповідав, що люди втратили житло під час обстрілів і були, можливо, на емоціях, тож, її претензії до постраждалих надмірні.

“З нашої розмови я зрозуміла, що поліцейські домагаються, щоб я підписала якийсь документ про те, що нібито я забираю свою заяву і не маю жодних претензій”, – сказала журналістка.

“Мене у цій історії обурює зараз саме позиція поліції – ніби якщо немає фізичної шкоди, то і немає чого жалітися, хоча, насправді, і мій кейс, і історії, що відбулися з моїми колегами в інших містах України, викликають занепокоєння щодо безпеки журналістів. Виходить, ніби кримінальне провадження силові структури можуть відкрити лише за умови, якщо журналістів поб’ють, ймовірно, натовпом”, – каже Ельміра.

Думка юриста ІМІ

За словами юриста Інституту масової інформації Романа Головенка, якщо поліція не відкрили провадження по заяві про злочин – це порушення, яке варто оскаржити. Частина 1 статті 214 КПК доволі чітко вказує, що провадження має бути відкритим упродовж доби після подання заяви, додав він.

Які ще випадки перешкоджання журналістам сталися у Запоріжжі

Як повідомляв ІМІ, 19 липня 2024 року під час висвітлення перебігу мітингу проти “несправедливого відключення електроенергії” учасниця мітингу перешкоджала фотокореспондентці 061.ua Катерині Клочко знімати мітингувальників. Жінці не сподобалося, що знімає журналістка, і вона намагалася змусити її зняти те, що вважала за потрібне. Вона підійшла до фотокореспондентки, схопила її за руку з камерою, штовхнула і розвернула. Журналістка викликала поліцію і написала заяву про перешкоджання професійній діяльності. Пізніше в поліції Запоріжжя повідомили, що не виявили складу злочину в нападі на фотокореспондентку 061.ua Катерину Клочко.

Liked the article?
Help us be even more cool!