ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція вирішила розглянути перешкоджання журналісту як звернення громадян

20.03.2020, 14:13
Фото – Нацполіція
Фото – Нацполіція

Херсонська поліція не внесла інформації щодо недопуску журналіста Олега Батуріна на засідання робочих комісій Каховської міської ради до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Відомості про подію внесено лише до Єдиного журналу обліку поліції.

Про це представнику ІМІ в Херсонській області повідомила начальниця відділу комунікації Головного управління нацполіції в Херсонській області Тетяна Пшонь.

"Вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань цю інформацію не будуть, адже фізично йому ніхто не перешкоджав. Інформація розглядатиметься дільничним просто як звернення, оскільки в міськраді надали рішення голови про те, хто може бути присутній на закритому засіданні", – повідомила вона.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що такі дії поліції є порушенням встановленого порядку прийняття заяв про злочин.

Він звернув увагу, що поліція досить часто не реєструє заяв журналістів про перешкоджання їхній законній професійній діяльності, зокрема реєструючи такі заяви як "звернення громадян". 

"Таки дії поліції є порушенням встановленого порядку прийняття заяв про злочин. Відповідно до статті 214 Кримінального процесуального кодексу, слідчий, прокурор зобов’язані невідкладно прийняти заяву про злочин і зареєструвати її в ЄРДР. Будь-які слідчі дії, у тому числі перевірка заяви, визначення кваліфікації злочину тощо, можливі лише після реєстрації заяви в ЄРДР", – сказав Алі Сафаров. 

За його словами, невнесення відомостей до ЄРДР може бути оскаржено відповідно до статті 303 Кримінального процесуального кодексу, а слідчий або інша посадова особа, з провини якої таке відбулося, можуть бути притягнені до юридичної відповідальності. 

Як повідомляв ІМІ, 19 березня співробітники Каховської міської ради не пустили журналіста Олега Батуріна на спільні засідання робочих комісій міськради, посилаючись на розпорядження міського голови Андрія Дяченка. 

На сайті міської ради є розпорядження міського голови, у якому написано, що журналістам обмежено вхід до будівлі. Але не всім. Для двох місцевих видань міський голова Андрій Дяченко зробив виняток. Журналіст викликав поліцію, яка склала протокол за ст. 171 ККУ ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів").

18 березня Новокаховська міська рада (Херсонська область) ухвалила з голосу рішення про проведення сесій у закритому режимі, попросивши всіх журналістів та присутніх залишити залу засідань.

20 березня журналістів з Херсонщини Олега Батуріна та Любов Рудю не пустили на сесію Любимівської сільської ради Херсонської області.

Раніше ІМІ повідомляв, як журналісту подати заяву про злочин та що робити, якщо поліція не розслідує злочину.

Liked the article?
Help us be even more cool!