ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Каховці журналіста не пустили до міськради

19.03.2020, 12:33
Фото – tavriya.ks.ua
Фото – tavriya.ks.ua

Співробітники Каховської міської ради не пустили 19 березня журналіста Олега Батуріна на спільні засідання робочих комісій міськради, посилаючись на розпорядження міського голови Андрія Дяченка. Про це він повідомив представнику ІМІ в Херсонській області.

"Каховська міська рада забороняє відвідувати свою адмінбудівлю журналістам, крім журналістів газет "Каховские новости" та "Каховська зоря". Біля входу стояла начальниця організаційно-кадрового відділу Оксана Мігас та інші співробітники міськради, які не пускали мене до будівлі", – розповів журналіст.

На сайті міської ради є розпорядження міського голови, у якому написано, що журналістам обмежено вхід до будівлі. Але не всім. Для двох місцевих видань міський голова Андрій Дяченко зробив виняток.

Журналіст викликав поліцію, яка склала протокол за ст. 171 ККУ ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів").

Олег Батурін вважає, що в такий спосіб від його читачів приховують важливу інформацію.

"Серед іншого на засіданні, куди мене не допускали, озвучили ситуацію з карантином і епідеміологічним станом у місті. Влада навіть цю інформацію намагається приховати від людей!" – заявив він.

Окрім цього, журналіст повідомив, що посадовці пообіцяли трансляцію засідання на сайті міської ради, але станом на 12:30 ані трансляції, ані запису на сайті не було.

У коментарі представнику ІМІ міський голова Андрій Дяченко повідомив, що працівники міськради перестрахувалися, не допустивши журналіста.

"Мала місце технічна помилка. Не було цілі не допустити саме Батуріна. Працівники просто перестрахувалися і не допустили людину до приміщення", – повідомив міський голова.

Крім того, міський голова вважає розпорядження необхідним з огляду на карантин.

"У нас завжди присутні представники двох-трьох видань. Тому ми й обмежили саме цими виданнями", – пояснив він.

Херсонський журналіст Іван Антипенко в коментарі представнику ІМІ зазначив, що таке пояснення міського голови "не витримує жодної критики".

"Повірити, що в Каховській міській раді хтось із чиновників не знає Олега, важко. Адже не так багато там журналістів, щоби повірити, що його не впізнали. Тим паче що він представився і показував посвідчення", – зазначив Антипенко.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в цьому випадку перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

"Загалом під час надзвичайних ситуацій, таких як пандемія, наприклад, і відповідно до законодавства України про місцеве самоврядування і цивільний захист населення місцеві ради можуть вживати обмежувальних заходів. У тому числі обмежувати відвідування адміністративних будівель. Але обмеження адміністративних будівель журналістами лише чітко визначених засобів масової інформації є порушенням вимог Конституції і законів України і не має стосунку до протиепідеміологічних заходів, а є перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів інших засобів масової інформації  і обмеженням свободи слова", – прокоментував Алі Сафаров.

Як повідомляв ІМІ, 18 березня Новокаховська міська рада (Херсонська область) ухвалила з голосу рішення про проведення сесій у закритому режимі, попросивши всіх журналістів та присутніх залишити залу засідань.

Liked the article?
Help us be even more cool!