ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ затримала блогера, який виправдовував збройну агресію РФ та цькував військових

Фото – lviv.media
Фото – lviv.media

Служба безпеки України затримала на Львівщині одного з лідерів руху “народовладдя”, який публічно нівелював Сили оборони та виправдовував збройну агресію РФ.

Про це повідомили Управління СБУ у Львівській області та Львівська обласна прокуратура.

За даними слідства, мешканець Дрогобича (Львівська область) є місцевим блогером, який на своїх сторінках у соцмережах публічно дискредитував українських захисників. Зокрема, в одному з прямих ефірів підозрюваний називав представників ЗСУ злочинцями.

“Фігурант неодноразово перешкоджав законному врученню повісток представниками ТЦК, проганяючи їх та називаючи “шакалами”. При цьому стверджував, що військові, які отримали поранення на фронті й почали працювати у вищевказаній установі, є злочинцями. Закликав перешкоджати їх діяльності. В той же час цей конфлікт він знімав на відео, яке згодом опублікував в соціальній мережі”, – повідомила прокуратура.

Також підозрюваний опублікував на своєму каналі відео, у яких стверджував, що вручення повісток громадянам України є незаконним та неконституційним. У них він надав “поради”, як вибудовувати діалог із працівниками ТЦК та уникати вручення повісток, повідомила прокуратура. 

Окрім цього, на своєму ютуб-каналі блогер також виправдовував збройну агресію РФ проти України, розпочату у 2014 році.

СБУ кваліфікує діяльність фігуранта як дії, спрямовані на розхитування внутрішньополітичної ситуації в регіоні на користь окупанта. Йому інкримінують дві статті Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань) та ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Чоловіку загрожує до восьми років в'язниці.

До суду скеровано клопотання про обрання затриманому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляє ZAXID.NET з посиланням на джерела в правоохоронних органах, затриманим є 40-річний блогер Мар'ян Чава. Його затримали 24 липня та провели обшуки за місцем його проживання.

Видання нагадує, що відомим Мар'ян Чава став після інциденту в червні в Дрогобичі. Він на вулиці підійшов до представників Територіального центру комплектування (ТЦК), коли ті роздавали повістки. Чава назвав злочинцями військових, які отримали поранення на фронті й почали працювати в ТЦК. Чоловік заявляв, що саме завдяки його податкам захисники отримують зарплату, проганяв і погрожував викликати слідчо-оперативну групу. Конфлікт із військовими він знімав на відео, яке згодом опублікував в інтернеті.

За даними видання, затриманий називає себе правозахисником, адвокатом і блогером. Він має ютуб-канал “Знай свої права”, де є понад 120 тис. підписників. Крім цього, чоловік створив мережу телеграм-каналів, які називає “групами волевиявлення” в кожній з українських областей. 

“Загалом його канали в телеграмі налічують десятки тисяч підписників, яким він розповідає, як позбутися статусу ФОП, встановлювати в Україні “народовладдя” та створювати свої “територіальні громади”. “Блогер” публікує на ютубі десятки відео, де він цькує військових та поліцейських і заявляє, що захищає свої права та Конституцію України. У своїх відео він розповідає, що в Україні немає війни, не існують державні органи та органи місцевого самоврядування, немає поняття “громадянин”. Крім цього, Чава є прихильником теорій змов та антивакцинатором”, – пише видання.

Liked the article?
Help us be even more cool!