ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція Полтавщини розслідує три справи щодо порушення прав журналістів

30.04.2021, 11:18
Фото – ГУНП в Полтавській області
Фото – ГУНП в Полтавській області

Поліція Полтавщини станом на 2021 рік розслідує три кримінальних провадження (з урахуванням минулих років) за фактом порушення прав журналістів – одне з них наступного місяця планують передати до суду. 

Про це представниці ІМІ в Полтавській області під час зустрічі повідомив представник регіонального управління захисту державних інтересів та суспільства Національної поліції Віктор Гончарук.

Зокрема, до кінця травня слідчі планують передати до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за заявою журналіста ГО “Рибний дозор” (організація висвітлює тему браконьєрства) Шляпнікова. За словами Гончарука, справу відкрили в березні цього року в Кременчуці за ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України (умисне заподіяння журналісту тілесних ушкоджень у зв’язку з веденням цим журналістом законної професійної діяльності).

Триває досудове розслідування двох кримінальних проваджень минулих років, відкритих за фактами перешкоджання виконанню професійних обов’язків журналіста (ст. 171 Кримінального кодексу України). Так, з 2017 року поліції не вдається встановити підозрюваних, які розвісили в парку Кременчука (Полтавська область) фото із зображенням журналістів газет “Програма Плюс” та “Кременчуцька газета” Олександра Курилова, Долі Руфь та Ліни Романченко. Фотографії журналістів виявили на вольєрах, де були свині, з написами: “По вине этих нерадивых  журналистов КОСУЛЬ ЗДЕСЬ НЕТ, ПОНИ ЗДЕСЬ НЕТ, ПОРОСЯТ ЗДЕСЬ НЕТ, ВЫДР ЗДЕСЬ НЕТ”. 

Із 2020 року досі поліція Кременчука розслідує справу за заявою редактора газети “Програма плюс” Олександра Курилова проти міського голови Віталія Малецького через перешкоджання журналістській діяльності та образи.

Крім того, Віктор Гончарук під час зустрічі повідомив, що поліція діалогу та патрульні поліцейські отримають додаткові роз'яснення, як комунікувати з представниками ЗМІ, оформлювати їхні заяви та реагувати на їхні запити. Водночас він запевнив, що журналісти отримають від правоохоронців консультації та всебічну підтримку в професійній діяльності. 

Також під час зустрічі сторони домовилися відновити з урахуванням карантинних обмежень спільні заходи ІМІ та поліції щодо покращення в регіоні обізнаності журналістів стосовно своїх прав та обов'язків.

Liked the article?
Help us be even more cool!