ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція не побачила підстав відкрити справу у зв’язку з темниками в Укрінформі

Співробітники Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції Києва не виявили підстав відкрити кримінальне провадження через темники, за якими пропонували працювати кореспондентам державного інформагентства Укрінформ.

Про це йдеться у відповіді Нацполіції голові Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярославу Юрчишину. Відповідь він оприлюднив у своєму телеграм-каналі.

У Нацполіції нагадали, що в червні 2024 року Київська прокуратура отримала його звернення щодо можливого вчинення кримінального правопорушення стосовно журналістів Укрінформу. 

Поліцейські перевірили інформацію, надану Юрчишиним, і не знайшли підстав для відкриття кримінального провадження.

“Згідно зі статтею 214 КПК України підстав для внесення відомостей, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення за фактами, зазначеними у Вашому зверненні, не виявлено”, – йдеться у відповіді.

Юрчишин, коментуючи лист від поліції, зазначив: якщо потерпілі подадуть заяву про злочин, шанси домогтися відкриття куди вищі. 

“А от встановити як виконавців, так і замовників при такій мотивації точно буде складно. Бо ж немає підстав…” – написав голова Комітету з питань свободи слова.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 29 травня “Українська правда” оприлюднила статтю “Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ”, у якій повідомила, що журналіст Олексій Мацука, якого вважають ставлеником Офісу президента, на посаді гендиректора Укрінформу запровадив цензуру, темники, а також планував переформатувати структуру агенції в такий спосіб, щоб на окремі посади призначити “потрібних” людей.

30 травня на Суспільному вийшов матеріал, у якому кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив, що в грудні 2023 року отримав від редактора темник з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

31 травня Юрій Стригун отримав повістку з вимогою з'явитися до ТЦК за місцем реєстрації. Повістку принесли журналісту не за місцем його реєстрації, а надіслали до київського офісу Укрінформу (за місцем роботи).

Прокуратура переспрямувала до київської поліції звернення народних депутатів щодо можливого кримінального правопорушення у зв'язку з поширенням темників в Укрінформі.

Liked the article?
Help us be even more cool!