ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція Дніпра порушила справу через фейки у Фейсбуку про "мовний патруль"

19.11.2018, 16:04

Дніпровський відділ Національної поліції України відкрив кримінальне провадження за фактом розпалювання національної ворожнечі за мовною ознакою в мережі Фейсбук, повідомляє "Дніпроград".

Як пише видання, йдеться про фейкові повідомлення так званого “мовного патруля”, що начебто штрафує російськомовне населення в Дніпрі. Такі новини розповсюджувалися від імені народного депутата Андрія Денисенка. Днями також з’явилося постановочне відео діяльності подібних формувань, яке поширюють деякі місцеві інформаційні ресурси.

Провадження було відкрито після офіційного звернення до поліції народного депутата Андрія Денисенка. Фейкові новини поширювалися начебто за його ініціативи. Правоохоронці кваліфікують злочин провокаторів за частиною першою статті 161 Кримінального кодексу України ("Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії").

Як повідомляє "Днепр.інфо", вперше такі фейки були помічені у мережі Фейсбук 26 вересня на підробній сторінці нардепа, де повідомлялося, що нардеп начебто збирається ініціювати введення “мовного патруля”, під час чергування якого містян штрафуватимуть просто на вулиці на 450 гривень за використання російської мови.

Як пише видання, також у цих повідомленнях ішлося про те, що Андрій Денисенко нібито вніс на розгляд відповідний законопроект, згідно з яким ціни на проїзд для російськомовного населення мають подорожчати втричі. Цей запис набрав понад 370 репостів і понад 950 коментарів.

Наступного дня Андрій Денисенко зі своєї верифікованої сторінки у Фейсбуці спростував цю новину. Утім, на підробній сторінці нардепа продовжувала розкручуватися недостовірна інформація.

Уже 2 листопада, пише видання, на підробній сторінці дніпрянки Вікторії Желдак була опублікована інформація про те, що її та її сина намагалися оштрафувати на вулиці за російську мову. Незважаючи на те, що на аватарці користувачки була використана фотографія голівудської акторки Елен Баркін, цей пост теж став одним з найпопулярніших у дніпровському інформ-просторі, пише видання.

Також 14 листопада з’явилися постановочні відео, де група людей у камуфляжі вимагала з перехожих по 150 гривень за те, що ті розмовляють російською мовою. Одночасно з цим представники "мовних патрулів" наголошували на тому, що вони діють за ініціативи Денисенка.

Як повідомляє близький до Андрія Денисенка журналіст Максим Мірошниченко, ці активісти є членами громадської організації “Стоп нелегал”.

Постановочні відео поширили місцеві сайти "Горсоветта "Дніпровська панорама".

У коментарі представниці ІМІ в Дніпропетровській області Андрій Денисенко повідомив, що звернувся до правоохоронних органів з цього приводу.

“Я звертався до цих ресурсів з вимогою видалити неправдиву інформацію, утім вони її проігнорували. Ця провокація спрямована не особисто проти мене, це спрямовано на підрив національної оборони України, на розпалення ворожнечі, щоб розхитати ситуацію в нашому регіоні, щоб сформувати образ нашої держави як хунти, яка переслідує російськомовне населення. Я звернувся до Генеральної прокуратури, до МВС, до Міністерства інформаційної політики”, – прокоментував інцидент Андрій Денисенко.

Адміністрація Facebook після чергового звернення Міністерства інформаційної політики України видалила із соцмережі фейкову сторінку, з якої неодноразово запускали провокації, в тому числі і про “мовний патруль”, повідомляє "Дніпроград" із посиланням на офіційну відповідь МІП народному депутату Андрію Денисенку.

Представниця ІМІ також звернулася до видань, що поширювали таку інформацію, але на момент публікації відповіді ще не отримала.

Liked the article?
Help us be even more cool!