ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Після трьох років полону в Сирії звільнили японського журналіста

26.10.2018, 10:00
Фото - GETTY IMAGES / ВВС

Японського журналіста-фрілансера Джумпея Ясуду звільнили після трьох років у полоні бойовиків на півночі Сирії, повідомляє ВВС.

На відео, записаному на кордоні з Туреччиною, Джумпей Ясуда підтвердив, що зараз перебуває в безпеці.

“Мене утримували в Сирії 40 місяців, зараз я в Туреччині. Я в безпеці. Дуже дякую”, - сказав Ясуда на відео, знятому в міграційному центрі турецького міста Антакія поблизу сирійського кордону.

До міста приїхали японські дипломати, аби підтвердити його особу.

Дружина журналіста, дізнавшись про його звільнення, розплакалася і сказала: “Дякую за те, що молилися за нього і за те, що діяли”.

Ясуду доправили літаком до Стамбула, звідки він вирушив до Японії. Увечері 25 жовтня він прибув до Токіо, повідомляє NHK.

В інтерв'ю на борту літака журналіст назвав полон “пеклом” і розповів, що нічого не знав про те, що відбувалося у світі за три роки.

Джумпей Ясуда раніше потрапляв у полон у 2004 році в Іраку. Тоді його звільнили за кілька днів.

Журналіст зник у червні 2015 року, коли поїхав з Туреччини до Сирії робити репортаж про громадянську війну в країні.

За повідомленнями, його тримали в заручниках бойовики угруповання “Хайат Тахрір аш-Шам”, пов'язаного з Аль-Каїдою (раніше відоме як “Фронт ан-Нусра”).

Угруповання вимагало за звільнення журналіста 10 млн доларів, повідомляло видання Japan Times.

Головний секретар Кабінету міністрів Японії Йошіхіде Суґа заперечує сплату викупу. “Такого ніколи не було”, - сказав посадовець журналістам.

Неурядова організація “Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини” повідомила з посиланням на неназвані джерела, що журналіста звільнили завдяки фінансовій допомозі Катару та Туреччини.

Катар раніше допомагав у звільненні інших заручників, яких утримували озброєні угруповання в Сирії, зокрема американського журналіста Пітера Тео Кертіса, якого звільнили у 2014 році.

Владу Японії критикували за те, як країна реагувала на попередні викрадення своїх громадян у Сирії.

На початку 2015 року бойовики “Ісламської держави” відтяли голову японському журналісту Кендзі Гото, якого тримали в заручниках.

Liked the article?
Help us be even more cool!