ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Під Кабміном проходить акція проти російськомовних серіалів на телебаченні

01.02.2022, 14:42
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

У Києві під стінами Кабінету Міністрів відбувається акція “За ТБ українською!”, учасники якої мають наміри домогтися виконання закону про мову на телебаченні, повідомляє Укрінформ.

Участь у заході беруть близько 50 осіб. Учасники акції провели перфоманс: активіст, одягнений у маску Путіна, сидів на стільці з великим пультом, де були написані назви українських телеканалів.

“Уже пів року українські телеканали не виконують закон про мову. За нашими оцінками, на українських телеканалах за цей час було показано сотні російськомовних фільмів та серіалів, які грубо порушують закон”, – сказав один з організаторів акції, активіст спільноти “Мова об'єднує” Сергій Оснач.

Зокрема, активісти вимагають від Кабміну забезпечити погодження всіма органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів із законом про мову та невідкладне скасування Державним агентством України з питань кіно прокатних посвідчень для всіх фільмів і серіалів, що всупереч закону демонструються на телебаченні російською мовою.

За даними Укрінформу, наразі ситуація спокійна. На місці події працює близько 40 правоохоронців.

Організаторами заходу виступили активісти спільноти “Мова об'єднує”.

Як повідомляв ІМІ, 16 липня 2021 року набрали чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, якою унормовано застосування державної мови у сфері культури, розваг, туристичної сфери, книговидавництва та роботи книгарень, кіновиробництва, демонстрування фільмів у кінотеатрах і на телебаченні.

В Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

26 липня 2021 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що телеіндустрія виявилася непослідовною в питанні захисту державної мови, і закликала мовників чітко дотримуватися чинного законодавства.

16 вересня 2021 року Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови розпочав п’ять заходів державного контролю за застосуванням державної мови телеканалами “1+1”, “Інтер”, ICTV, “Мега” та “Україна”.

Liked the article?
Help us be even more cool!