ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен контролюватиме п'ять телеканалів через нехтування українською мовою

16.09.2021, 15:07
Фото – chytomo.com
Фото – chytomo.com

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови розпочав п’ять заходів державного контролю за застосуванням державної мови телеканалами.

Про це повідомляється на сайті уповноваженого.

Так, на підставі численних звернень громадян і проведених секретаріатом уповноваженого моніторингів щодо дотримання телеканалами частини шостої статті 23 закону розпочато п’ять заходів державного контролю за застосуванням державної мови телеканалами “Телерадіокомпанія “Студія 1+1”, ПАТ “Телеканал “Інтер”, ТОВ “Міжнародна комерційна телерадіокомпанія” (ICTV), ТОВ “Телеканал “МЕГА”, ТОВ “Телерадіокомпанія “Україна”.

Секретаріат уповноваженого отримав понад 80 звернень громадян щодо можливого недотримання мовного законодавства 25 телеканалами з моменту набуття чинності 16 липня 2021 року нормами Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які стосуються сфери культури. Основна частина звернень стосувалася діяльності телеканалів “Україна”, “Інтер” та 1+1.

“Зазначені факти та інші численні матеріали, які підтверджують зухвале та систематичне порушення згаданими телевізійними каналами мовного закону, є підставою для розгляду цього питання на окремому засіданні РНБО та можливого застосування санкцій”, – йдеться в повідомленні.

Також секретаріат зазначає, що із 16 липня до 16 вересня включно вже порушено 30 заходів державного контролю в таких сферах: інформація для загального ознайомлення, обслуговування споживачів, місцеве самоврядування, освіта, телебачення, національна безпека та оборона.

Як повідомляв ІМІ, 16 липня 2021 року набрали чинності частини друга-шоста, восьма статті 23 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, якою унормовано застосування державної мови у сфері культури, розваг, туристичної сфери, книговидавництва та роботи книгарень, кіновиробництва, демонстрування фільмів у кінотеатрах і на телебаченні.

В Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

14 липня 2021 року Конституційний Суд України визнав конституційним Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

26 липня 2021 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що телеіндустрія виявилася непослідовною в питанні захисту державної мови, і закликала мовників чітко дотримуватися чинного законодавства.

Liked the article?
Help us be even more cool!