ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Під час зачистки у Черкасах постраждали двоє журналістів каналу "Белсат"

27.01.2014, 10:49

Спілка польських журналістів заявила, що під час розгону Євромайдану в Черкасах постраждало два працівники Польського громадського телебачення "Белсат", повідомляє Еспресо.TV.

За словами представника Спілки Павла Боболовича, Сергій Марчик був поранений "беркутівцями", а Юрія Висоцького затримали. Обидва - громадяни Білорусі.

Боболович занепокоєний, що його колег можуть депортувати до Білорусі. Там вони відомі журналістськими розслідуваннями, через що у них можуть виникнути великі проблеми з тамтешньою владою.

Журналісти поїхали до Черкас, щоб взяти інтерв'ю в української колеги Тетяни Чорновол.

Спілка польських журналістів готує провести акцію протесту в Черкасах.

Білоруська служба Радіо "Свобода" взяла коментар у Сергія Марчика: "Певного моменту "Беркуту" сказали бити журналістів. Я навіть на барикадах такого не бачив. Бачив на власні очі, як діда 60-70 років "Беркут" розстрілював гумовими кулями упритул, з метра - по ногах, в обличчя. Я не можу вам навіть сказати, у якому стані тепер ця людина. Коли я був у лікарні, лікарі сказали, що вже "зашили" 12 осіб, з них четверу о дуже важкому стані".

Про власний стан журналіст розповідає: "На мені був бронежилет, він мені врятував ребра. Але руки-ноги всі в страшних синяках. Дуже побитий. На голові наклали 11 швів, але лікарі повідомили, що струсу мозку немає і кістки цілі. Я та мій колега Юра Висоцький разом робили матеріал про незалежних журналістів, котрі постраждали від рук правоохоронців в Україні. Вчора надвечір ми із колоною автомайдану поїхали до Черкас. У цій же колоні їхала Тетяна Чорновол, котра нас найбільше цікавила як особа для нашого репортажу. Коли ми приїхали, розпочався штурм адміністративного будинку. В якийсь момент з'явився "Беркут" і почався хардкор. Ми знімали момент, коли одного з беркутівців збило авто. Ми знамали цей момент і поруч робили стенд-ап. Беркутівці обізлилися, в тому числі на нас, налетіли і почали бити. Мій колега спробував мене якось витягти з-під кийків "Беркуту", але почали би і його. Нас побили, посадили в машину. Розбили техніку і всю техніку забрали. Мені видається, що в якийсь момент "Беркуту" наказали бити журналістів. Побили не лише нас, але також здається і журналістів "5 каналу", "Інтера" і когось із місцевого каналу. Не можу сказати, скільки точно затримано. У цьому автобусі, де я сидів, було 9 осіб, і збоку ще 9-10 осіб. Але коли ми від'їздили, я бачив два автобуси щільно набиті людьми. Загалом, можна сказати, що 30-40 осіб затриманих осіб було в автобусах. Після деяких переговорів та звернень до міліції нас відпустили, оскільки ми маємо польські посвідки. Мене завезли до лікарні, бо треба було накладати шви на голові. Колегу відвезли у відділок міліції. Він намагався подати заяву про втрату техніки, а фактично про крадіжку техніки, бо у нас її офіційно ніхто не конфісковував. Але йому почали погрожувати, тиснути на нього. Врешті він зміг із цього відділку вибратися. Приїхав до лікарні, там йому надали мінмальну медичну допомогу. Тепер, завдяки журналістам, ми виїхали із Черкас у Київ".

Сергій шкодує, не вдалося врятувати жодних зйомок. 

Білоруські журналісти були акредитовані як співпрацівники польського телебачення TVP, структурною одиницею якого є "Белсат".   

Як уже повідомлялося, силовики зачистили Євромайдан біля черкаської ОДА.

Фото - Прочерк. На фото Сергій Марчук

Польський журналіст Сергій Марчук звернувся по медичну допомогу в черкаську лікарню (фото В'ячеслава Ромодана)

Журналістське посвідчення у крові (фото В'ячеслава Ромодана)

Liked the article?
Help us be even more cool!