ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Під час воєнного стану в Україні може обмежуватися свобода слова - указ президента

26.11.2018, 17:13
Фото - DW

У разі введення в Україні воєнного стану тимчасово можуть бути обмежені деякі конституційні права та свободи людини і громадянина, зокрема право на свободу думки і слова. Про це йдеться в додатку до президентського проекту закону №9338 “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”.

Указ Президента України №391/2018 “Про введення воєнного стану в Україні” передбачає введення в Україні ВС строком на 60 діб – до 25 січня 2019 року.

Пункт 3 цього указу передбачає серед іншого можливість обмеження свободи слова (стаття 34 Конституції України - право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань).

“У зв’язку з веденням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права та свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30–34, 38, 39, 41–44, 53 Конституції України”, - йдеться в указі.

Також можуть вводитися “тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану”.

Довідка. Перелік статей Конституції України, положення яких може бути обмежене в умовах воєнного стану:

Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла.

Стаття 31. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції.

Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Стаття 38. Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Стаття 39. Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Стаття 41. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Стаття 42. Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Стаття 44. Ті, хто працює, мають право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.

Стаття 53. Кожен має право на освіту.

Як повідомляв ІМІ, 26 листопада Президент України Петро Порошенко своїм указом №390/2018 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада “Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні”.

Рішення РНБО передбачає 12 пунктів, останній з яких є таємним.

26 листопада у Верховній Раді зареєстрований президентський проект закону №9338 “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”. Цим законопроектом пропонується затвердити указ Президента України від 26 листопада 2018 року “Про введення воєнного стану в Україні”.

Liked the article?
Help us be even more cool!