ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ООН вважає, що рішення про блокування "каналів Медведчука" суперечить міжнародним стандартам прав людини

02.06.2021, 13:03
Фото – uacrisis.org
Фото – uacrisis.org

Моніторингова Місія ООН з прав людини в Україні назвала рішення РНБО відімкнути канали з орбіти нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука таким, що суперечить міжнародним стандартам у галузі прав людини.

Про це йдеться в моніторингу місії ООН про ситуацію з правами людини в Україні від 31 травня, повідомляє “Детектор медіа”.

У звіті вказується, що рішенню “бракує обґрунтування необхідності й пропорційності, і воно не було ухвалене незалежним органом”.

“2 лютого Президент України підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про накладення санкцій на Тараса Козака та вісім його компаній, що призвело до закриття трьох телеканалів (“112 Україна”, NewsOne і ZІK), які сприймалися як проросійські. Це рішення суперечить міжнародним стандартам у галузі прав людини, оскільки йому бракує обґрунтування необхідності та пропорційності й воно не було ухвалене незалежним органом”, – йдеться у звіті.

Також місія ООН вважає, що зареєстровані у Верховній Раді чотири законопроєкти, які спрямовані на встановлення покарання за “колабораціонізм” із ворожою державою, також “викликають стурбованість, оскільки вони не відповідають міжнародним стандартам у сфері свободи вираження поглядів, мирних зібрань та об'єднань”.

“Вони також можуть негативно позначитися на питаннях примирення і соціальної згуртованості”, – вважають автори звіту.

Видання нагадує, що нардепи від “Слуги народу” подали до парламенту законопроєкти №5143 та 5144 про встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм.

Свій законопроєкт про кримінальну відповідальність за колабораціонізм з Росією подали й нардепи “Європейської солідарності”.

Як повідомляв ІМІ, 2 лютого Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 2 лютого 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, яке передбачає запровадження на п'ять років санкцій проти народного депутата Тараса Козака та юридичних осіб, що володіють ліцензіями телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

Підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та пов'язаних з ним юридичних осіб стало розслідування, проведене спецслужбами України, під час якого встановлено, що схеми з постачанням вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

2 лютого телеканали “112 Україна”, ZIK і NewsOne заявили, що розцінюють рішення про санкції як політичну розправу та боротимуться за право бути в ефірі.

У березні голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер зазначила, що рішення української влади про заборону каналів NewsOne, “112 Україна” та ZIK може вплинути на свободу вираження поглядів в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!