ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбусдмен вважає опублікування даних оператора "Схем" надмірним втручанням у приватне життя

18.05.2016, 13:44

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська вважає опублікування у ЗМІ персональних даних журналіста програми “Схеми: корупція в деталях” надмірним і непропорційним втручанням у сферу приватного життя. Про це йдеться у зверненні Уповноваженої щодо необхідності дотримання засобами масової інформації балансу між правом на повагу до особистого життя та правом на свободу вираження поглядів.

Омбудсмен привертає увагу професійної спільноти до актуальності проблеми забезпечення балансу між правом на інформацію та захистом приватності особи під час виконання ними своїх професійних обов’язків.

Лутковська зауважує, що відомості, які містяться на вказаних фотографіях (а саме – прізвище, ім’я, по батькові, дата і місце народження, серія та номер паспорту, ким та коли виданий, місце проживання, фотографія, номер посвідчення), відповідно до Законів України “Про інформацію” та “Про захист персональних даних” є персональними даними.

А конфіденційна інформація, зауважує вона, може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

“Відповідно до частини другої статті 25 Закону України “Про захист персональних даних” обробка персональних даних без застосування положень Закону здійснюється винятково для журналістських та творчих цілей, за умови забезпечення балансу між правом на повагу до особистого життя та правом на свободу вираження поглядів”, – йдеться у зверненні.

Також Омбудсмен зазначає, що відповідно до статті 29 Закону України “Про інформацію” інформація з обмеженим доступом (до якої відносяться і персональні дані) може бути поширена, якщо вона є суспільно необхідною, “тобто є предметом суспільного інтересу, і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення”.

Водночас, зауважує Валерія Лутковська, у вказаному випадку опублікування фотографій документів особи є явно надмірним і непропорційним втручанням у сферу приватного життя особи відповідно до мети, яку переслідувала згадана публікація в інтернет-виданні.

“Так, демонстрація посвідчення особи, яке підтверджує статус журналіста, може бути цілком виправданим, зважаючи на факти, викладені у публікації. У той же час опублікування паспорту з відкритими (не знеособленими) персональними даними журналіста є явно надмірним і непропорційним втручанням у сферу приватного життя. Право громадськості знати цю інформацію не переважає потенційну шкоду від її поширення”, –  зауважує вона.

Більше того, йдеться у зверненні, оприлюднення інформації про місце проживання особи є не лише прямим втручанням у приватне життя особи, а й може створювати загрозу її життю та життю тих близьких осіб, які можуть з нею разом проживати за вказаною в паспорті адресою.

У цьому зв’язку Уповноважена наводить позицію Європейського суду з прав людини стосовно використання журналістами вже оприлюдненої інформації. Зокрема, за її даними, у рішенні ЄСПЛ “Олексій Овчинніков проти Росії” суд наголосив, що за певних обставин обмеження на наступне поширення інформації, яка вже стала надбанням громадськості, може бути обґрунтовано, наприклад необхідністю запобігання подальшому мусуванню подробиць приватного життя людини, які не належать до соціально значущих тем політичних або громадських дискусій. Суд також нагадує про те, що у випадках публікацій, що розкривають подробиці приватного життя приватної особи з єдиною метою – задоволення цікавості певної частини читацької аудиторії, право цієї особи на дієвий захист його або її приватного життя більш вагоме, ніж право журналіста на свободу вираження поглядів.

“Враховуючи викладене, закликаю професійну спільноту дотримуватися у своїй діяльності принципів демократичного суспільства щодо забезпечення балансу між правом на повагу до особистого життя та правом на свободу вираження поглядів. Тільки такий підхід сприятиме зміцненню міжнародного іміджу України як демократичної та правової держави, пріоритетом якої є дотримання прав людини”,  зазначила Уповноважена Валерія Лутковська.

Як повідомляв ІМІ, 17 травня журналісти програми журналістських розслідувань “Схеми” (проект Радіо Свобода) заявили, що обурені діями охоронців народного депутата від БПП Олександра Грановського, які опублікували в інтернеті паспортні дані їхнього оператора Ярослава Бондаренка. Паспортні дані опублікувала низка сайтів.

16 травня народний депутат від БПП Олександр Грановський оприлюднив у своєму Facebook заяву “Професійно організоване стеження з використанням засобів спеціальної техніки за народним депутатом”.

Депутат заявив, що не знає, хто саме веде за ним стеження. “Очевидно з імовірністю 100%, що за мною деякий час ведуть стеження люди, що в деяких випадках, видають себе за журналістів, в інших – відмовляються представлятися і демонстративно ховаються після марних спроб порозумітися”, – написав він.

Редакція “Схем” стверджує, що народний депутат підійшов до журналістів Радіо Свобода, які йому представились і повідомили, що знімають про нього сюжет і готові записати з ним інтерв’ю.

Liked the article?
Help us be even more cool!